PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Włochy: Rekordowo niskie spożycie pieczywa

Włochy: Rekordowo niskie spożycie pieczywa 16 milionów Włochów, a więc prawie jedna czwarta raz na jakiś czas sama piecze chleb w domu; Fot. pixabay

Autor: PAP

Dodano: 17-10-2016 08:17

Tagi:

Do rekordowego w historii minimum spadło spożycie chleba we Włoszech. Każdy w tym kraju zjada średnio 85 gramów pieczywa dziennie, czyli mniej niż dwie kromki. Obecnie pieczywa spożywa się o połowę mniej niż przed 10 laty.



Związek rolników indywidualnych Coldiretti, który ogłosił te dane w oparciu o wyniki sondażu, zauważył, że w ostatnich latach konsumpcja chleba raptownie spadała. W 2010 roku było to 120 gramów dziennie na osobę, a 35 lat temu - 230 gramów.

Ale o tym, jak bardzo zmienił się sposób odżywania świadczy to, że w 1861, czyli roku zjednoczenia Włoch na każdego mieszkańca przypadał ponad kilogram pieczywa dziennie.

Jako pozytywny aspekt wskazuje się, że prawie połowa Włochów zrezygnowała z codziennego kupowania pieczywa i zjada to, które zostało z poprzedniego dnia. Jest to stale rosnąca pozytywna tendencja, zwłaszcza biorąc pod uwagę zdecydowaną walkę z marnotrawstwem żywności.

16 milionów Włochów, a więc prawie jedna czwarta raz na jakiś czas sama piecze chleb w domu.

Ponadto podkreśla się, że wraz ze spadkiem spożycia zmieniły się także upodobania. Stale wzrasta popyt na ekologiczne odmiany oraz wyroby z kamutu i orkiszu zamiast tradycyjnej mąki. Coraz większą popularnością cieszą się też odmiany bez tłuszczu i soli.

Jeśli chodzi o nazwy, to za najzabawniejszą uważa się we Włoszech "język teściowej" (lingua di suocera) z Piemontu; długie podpłomyki, będące połączeniem chleba i kruchych paluszków.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Ob 2016-10-18 09:05:07
    ksawery, pora udać się do piekarni za rogiem... i sprawdzić proces produkcji. Masz wybór.
    A może już nie ma tej piekarni za rogiem?
    No to dalej kupujcie odpiekane mrożonki, tylko nie zapomnijcie ich zjeść w ciągu godziny, bo potem skarmicie sucharkami gołębie.
  • ksawery 2016-10-17 15:35:44
    kolego to nie zboża są szkodliwe tylko te dodatki zastępujące zboże! prawdziwej mąki ze zboża to w dzisiejszym pieczywie jest może ze 20% reszta syf przypominający coś naturalnego!
  • killbankster 2016-10-17 09:52:08
    Ludzie sie nareszcie polapali za zboza sa szkodliwe dla zdrowia dlugofalowo.
    Mleko tez.
    Trzeba zmienic profile produkcji.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.165.158
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!