Z raportu Ethical Trading Initiative wynika, że imigranci spoza Unii Europejskiej pracujący "na czarno" na plantacjach pomidorów we Włoszech w większości otrzymują stawkę godzinową o 40 proc. niższą niż wynosi przewidziane prawem minimum. W efekcie ich zarobek to 3 euro za godzinę pracy (wobec 8,2 euro wypłacanych osobom zatrudnionym legalnie).

W raporcie czytamy również, że ok. 100 tys. imigrantów zatrudnionych nielegalnie przy zbiorach pomidorów mieszka w budynkach pozbawionych urządzeń sanitarnych i znajdujących się w złym stanie technicznym. Na plantacjach spędzają oni od 10 do 12 godzin dziennie.

Ethical Trading Initiative zaapelowała do brytyjskich sieci spożywczych o weryfikację źródeł pochodzenia pomidorów w puszkach, które sieci te oferują swoim klientom. Z Włoch pochodzi ok. 60 proc. przetworzonych pomidorów sprzedawanych pod różnymi postaciami w sklepach w Wielkiej Brytanii. 

Podobał się artykuł? Podziel się!