W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (43 proc.) i podroby (32 proc.), których wyekspediowano odpowiednio o 9 proc. i 1 proc. więcej niż przed rokiem.

Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w UE wysyłki żywca były jednak o ponad jedną trzecią niższe, spadł również o jedną czwartą wywóz świeżego mięsa. Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Polska, Hiszpania, Holandia i Francja. Z grona największych eksporterów Niemcy i Hiszpania zanotowały spadki wywozu, natomiast Polska, Dania, Holandia i Francja jego wzrosty.

Dzięki zwiększeniu sprzedaży o 8 proc. Polska przesunęła się z czwartego miejsca na trzecie wśród państw UE, wyprzedzając Hiszpanię. Wysyłki hiszpańskiej wieprzowiny obniżyły się zwłaszcza do Rosji, z względu na wprowadzone przez ten kraj restrykcje.
W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu - wzrosły dostawy do Chin (+17 proc.), Hongkongu (+5 proc.), Japonii (+0,2 proc.), na Filipiny (+38 proc.), do Angoli (+8 proc.) i Australii (+3 proc.).

Wysyłki do krajów azjatyckich stanowiły prawie połowę całkowitego eksportu. Spadła natomiast sprzedaż do głównego odbiorcy wieprzowiny z UE - Rosji (-1 proc.), a także na Ukrainę (-22 proc.), Białoruś (-34 proc.) i do Korei Płd. (-33 proc.). W okresie od stycznia do października br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 29 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 9,3 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby (48 proc.) i mięso mrożone (27 proc.).

Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile, import z tych krajów obniżył się odpowiednio o 12 proc. i 26 proc., wzrosły natomiast zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego i podrobów (+24 proc.).