Raport podkreśla, że głównym emiterem gazów do atmosfery jest hodowla zwierząt pastwiskowych. Eksperci uważają, że zmniejszenie pogłowia zwierząt przyczyni się do redukcji emisji gazów o 60-70%, uwalniając zasoby ziemi pod uprawy roślin energetycznych. To z kolei pozwoli na wychwycenie pozostałej emisji gazów i zredukowanie ich do zera do 2030 roku.

Według autorów pogłowie owiec powinno zostać obniżone o około 20%, pogłowie krów mlecznych też o 20%, natomiast bydła mięsnego o 10%.

Zwiększyć powinna się natomiast produkcja alternatywnych źródeł białka zwierzęcego, tj. wieprzowiny o 80%, mięsa drobiowego o 50% oraz jaj o 100%. Produkcję mięsa należy uzupełnić poprzez pięciokrotny wzrost produkcji ryb hodowlanych do około 50 tys. ton. Produkcja roślin strączkowych i roślin oleistych powinna prowadzić do zastąpienia materiałów paszowych, pochodzących z importu.

Źródło: FAMMU/ FAPA/farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!