Świeże mięso mielone, jest najtańszym produktem, posiada 50-procentowy udział w sprzedaży świeżej wołowiny w Wielkiej Brytanii. Udział drogich elementów wołowych w tej puli wypada na poziomie 36 procent. Dyrektor Stowarzyszenia Producentów Wołowiny tak niski udział niepokoi sektor wołowiny na Wyspach. Nie można przecież myśleć o dalszym rozwoju sektora, bazując na tanich produktach.

W takim układzie hodowcy nie są w stanie zarobić na utrzymanie pogłowia krów mamek, a marże przetwórców wzrastają. Jednocześnie sprzedaż mielonej wołowiny szybko rośnie.

Zdaniem ekspertów sektor wołowiny na Wyspach nie przetrwa w obecnej formie. Teraz NBA – związek producentów namawia duże sieci detaliczne do działań zmierzających do zachęcenia konsumentów do zakupu bardziej wartościowych elementów wołowych.

Źródło: FAMMU/ FAPA/ farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!