Targi otworzy Ilse Aigner, minister ds. żywności, rolnictwa i ochrony konsumentów Republiki Federalnej Niemiec. Gości przywita też Marek Sawicki, minister rolnictwa, burmistrz Berlina Klaus Wowereit oraz prezes zarządu targów w Berlinie Raimund Hosch, a także Jürgen Abraham, przewodniczący Niemieckiej Federacji Przemysłu Żywności i Napojów (BVE) oraz Gerd Sonnleitner, przewodniczący niemieckiego Związku Rolników.

Ceremonia otwarcia odbędzie się w polskiej atmosferze. Na stołach maja się pojawić polskie specjały regionalne i tradycyjne stanowiące przedsmak „Zielonego Tygodnia". Obok tradycyjnych polskich piw i win goście będą mogli spróbować dań regionalnych takich jak: golonka marynowana w piwie, kluski śląskie czy czerwona kapusta. Nie zabraknie również polskich wędlin i pasztetów oraz tradycyjnych dodatków kuchni polskiej jak chleb staropolski, sos tatarski, chrzan a także szeregu marynowanych warzyw, z których słynie polska kuchnia.

Podobał się artykuł? Podziel się!