Polacy rocznie spożywają zaledwie 11,9 litra soku na osobę, o prawie 2 litry poniżej średniej europejskiej i ponad 60 litrów poniżej zalecanej normy. Wielu z nas zwraca uwagę na prawidłowe żywienie, ale nie wszyscy wiedzą, że szklanka soku może z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu zalecanych przez dietetyków porcji warzyw i owoców.

Mimo pozytywnego wpływu soku na nasz organizm, 67 proc. kobiet w Polsce deklaruje codzienne spożycie soków owocowych, a jedynie 24 proc. codzienne spożycie soków warzywnych - wynika z badania opinii przeprowadzonego na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Dzień Soku to święto, którego regularne obchodzenie doradzi każdy dietetyk. Naturalne soki, bez dodatkowych substancji słodzących, barwników i konserwantów powinny stanowić element naszego codziennego jadłospisu. To dobra propozycja wzbogacenia diety także w upalne dni.

- Jeśli chodzi o soki, to stawiam na połączenie warzyw i owoców. Bardzo dobrze komponuje się zmiksowany seler z gruszką, do tego można dodać odrobinę syropu, kostki lodu, w upalne dni - rewelacja. Bardzo dobry jest też sok z grejpfruta z odrobiną buraka, wyciśniętego w sokowirówce, i do tego odrobina świeżej bazylii, dodajemy też kostki lodu. Wspaniale orzeźwia, szybko i najprościej ugasi pragnienie - szef kuchni Paweł Oszczyk.

Dzień Soku zacznijmy świętować codziennie, mając na względzie własne zdrowie, poczynając od daty święta: 30 maja.