Na koniec roku, jak podaje punkt skupu Herbapol pod Warszawą, cena za suszone ziele skrzypu wynosiła 5,40 zł/kg, natomiast za suche omłócone kłącze perzu 2,5 zł/kg. W minionym roku w innych punktach skupu na terenie kraju ceny za skrzyp wahały się od 1,05 zł/kg za świeży surowiec, od 3,50 do 4,50 za suszony, natomiast za perz świeży około 1,50 zł/kg, a za suszony otarty od 2 do 3 zł/kg. Wedle tego, co podają skupy Herbapolu w Lublinie i Warszawie brakuje tych dwóch surowców skupowanych za podaną cenę. Może zatem w tym roku przekuć uporczywe chwasty w sukces i dodatkowy zarobek? W wiosenno-letniej porze zbierania skrzypu i po jesiennej bronie, gdy przyjdzie czas na perz, warto pokusić się o zebranie tych surowców. Najlepiej od razu je wysuszyć i oczyścić w przypadku perzu, dzięki temu w punktach skupu uzyskamy za nie wyższą cenę.

Perz właściwy

Perz właściwy porasta nie tylko pola uprawne, gdzie jest trudnym w zwalczaniu chwastem, lecz także zarośla, polany i nieużytki. Lubi zwłaszcza gleby zasobne, dzięki którym może wytworzyć rozległe podziemne kłącza, które zawierają magazynowaną tam inulinę, krzemionkę, saponiny, duże ilości węglowodanów, śluzów, soli mineralnych (potasu i żelaza) oraz witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi stosowany jest w ziołolecznictwie jako środek oczyszczający organizm, osłaniający na wątrobie, wpływając na rozwój flory bakteryjnej w układzie trawiennym, a także wykazuje działanie lekko przeczyszczające i moczopędne. Perz zbiera się jesienią, najlepiej po bronowaniu zaoranych pól. Zebrane kłącza oddziela się od zielonych części rośliny, korzeni przybyszowych, myje i na koniec suszy w temperaturze około 40 st. C (najlepiej w suszarkach do ziół lub suszarniach naturalnych). W skupach przyjmowane są tylko te jasne, grube i mięsiste kłącza.