PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Cukier będziemy importować?

Cukier będziemy importować? Saldo eksportu i importu cukru wyrównuje się; fot. Fotolia

Aż o jedną czwartą spadła w pierwszym kwartale 2016 roku wartość polskiego eksportu cukru, rośnie natomiast jego import. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale wynosi już tylko 10 mln € (rok wcześniej było to ponad 45 mln €) i 10 tys. t (rok wcześniej – 110 tys. t).



Wg danych GUS, udział eksportu towarów rolno-spożywczych w eksporcie ogółem w pierwszych trzech miesiącach 2016 roku wyniósł 12,8%, czyli był na nieco niższym poziomie niż w pierwszym kwartale 2015 roku (13,0%). Udział artykułów rolno-spożywczych w wartości całego polskiego importu wzrósł natomiast nieco i stanowił 9,6% (w I kw. 2015 r.: 9,3%).

Aż o jedną czwartą spadła w pierwszym kwartale 2016 roku wartość polskiego eksportu cukru, podobnie zresztą jak mleka w proszku. Odnotowano natomiast największy, bo ponad trzykrotny wzrost importu cukru w stosunku do pierwszego kwartału 2015 roku - sprowadzono go na kwotę 23,0 mln EUR.

Natomiast jak podaje FAMMU/FAPA, w okresie styczeń-kwiecień 2016 roku eksport cukru z Polski wyniósł 120,6 tys. ton, a jego wartość 56,7 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 21,8 i 12,8%. Średnia wartość eksportu wzrosła o 11,6% do 470 €/t, czyli do około 2,04 zł/kg.

W okresie styczeń-kwiecień 2016 roku import cukru do Polski był aż dwuipółkrotnie większy, wynosząc 109,5 tys. ton, a jego wartość była też 2,5-krotnie wyższa, wzrastając do 46,6 mln €.

Cukier sprowadzano po średnio 426 €/t (-3% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 1,85 zł/kg.

Zatem, i w ujęciu wartościowym i ilościowym w okresie styczeń-kwiecień 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem bardzo dynamicznie spadło - o 78% do 10,1 mln € i o 90% do 11,1 tys. ton.

Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało w pierwszym kwartale tego roku dodatnie, ale wynosi już tylko 10 mln € (rok wcześniej było to ponad 45 mln €) i 10 tys. t (rok wcześniej – 110 tys. t).

„Rosnący import można wiązać z wysokimi cenami cukru w kraju, które mogą odzwierciedlać niedobory na rynku (i/lub mniejszy popyt). Przyczyn wzrostu wywozu można zaś upatrywać w rosnących cenach cukru na świecie, które są wynikiem deficytu na globalnym rynku cukru” – ocenia FAMMU/FAPA.

Koniec czerwca 2016 roku przyniósł gwałtowne podwyżki notowań cukru na giełdach. Spodziewane jest, że światowy bilans cukru zamknie się wysokim deficytem w sezonie 2015/16 i następnym.

Za rok, od 1 października 2017 r., zostanie zniesione kwotowanie produkcji cukru w Unii Europejskiej.

Polscy plantatorzy buraka cukrowego podnoszą, że tylko powiązanie uprawy buraka z produkcją cukru zapewnia opłacalność i czekają na prywatyzację Krajowej Spółki Cukrowej, która produkuje 40 proc. cukru w Polsce.


Więcej: Plantatorzy buraków chcą szybkiej prywatyzacji KSC

                 Plantatorzy buraka cukrowego walczą o byt

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • Janusz 2017-01-26 18:46:55
    Kto ukradnie kilogram, czy worek cukru może pójść do wiezienia.A jaka kara spotka tych co zniszczyli polskie cukrownie,
  • Mirek 2016-07-08 09:48:50
    W Sokołowie Podlaskim Polacy sami rozwalili zakład produkujący cukier, zwolniono ludzi a teraz importują ...
  • Paweł W. Jakoniuk 2016-07-06 12:39:24
    To juz widac czym to pachnie.... Unia Europejska zostanie rozbita, rozwalona czy rozmontowana, a my zostaniemy znow sami jak ten palec na swiecie. BEZ PRZEMYSLU, ktory NIE ISTNIEJE. pozostało nam ładne słowo IMPORT. Cukier KRZEPI a wódka LEPIEJ.
  • rozdawnictwo pisu 2016-07-06 11:47:40
    a dlaczego nie? a ubrania można importować wiejskie swiete krowy?
  • Jarek 2016-07-06 10:43:18
    To chyba największy i tragiczny paradoks w historii polskiego rolnictwa.
  • z.. 2016-07-06 10:29:28
    Kto wtedy rządził Stańczyku.....i tu sąd polowy i po problemie ... dla przykładu- patriotycznie .....Ojczyzna w potrzebie......

    Albo hodować własne pszczoły.....

    Bulwersuję się na branżowe (lobby) dopłaty.....nie powinno być wyróżnień asortymentowych w dopłatach ...bo to znowu złodziejstwo to powoduje nadmiar biurokracji.....
    Skoro musimy być w tej unii to może jakoś jednakowo do rolnika ( i nie chodzi o to że nie biorę do pomidora ) .....
    Gdybym uprawiała to co chcę na zabranych ha na zazielenienie...miałabym na pewno z własnej pracy wartość JPO........produkt sprzedany byłby w stosownym okresie w razie potrzeby gospodarstwa..(a nie płatność na 30 czerwca).......
  • Dyzio Marzyciel 2016-07-06 08:16:27
    Tak załatwiono większość polskich cukrowni. Żeby właśnie rozwiać wszelkie chęci na odbudowę, wyburzono, gruz wywieziono. Kominy często zostały, bo sie na maszty do różnych nadajników nadają. Południowa Wlkp., nie ma śladu po: Zduny, Witaszyce, Zbiersk, Gosławice. Często cukrownia brała kredyt, modernizowano a za 2-3 lata zamykano i wszystko wycinano na złom. 1ha buraków to była pasza dla zwierząt (liście i wysłodki) i kasa dla rolnika. Poza tym płodozmian, bioróżnorodność i dobre stanowisko. Dziś nie ma tego. A wystarczyło obok cukrowni postawić fabrykę bioetanolu z melasu i innych słodkich odpadów i było by zajęcie poza kampanią. Pomarzyć dobra rzecz ...
  • Stacho G.-Stańczyk 2016-07-05 15:04:26
    "Epitafium Cukrowni Przeworsk": *Zbudował ją książę Andrzej Lubomirski; produkcja ruszyła w 1895 r.**W 1915 - podpaliła jej obiekty wycofująca się armia rosyjska ||, We wrześniu 1939 - zbombardowali ją Niemcy. Na własne oczy widziałem, jak płonęły jej obiekty. Odbudowano ją i od 1944 do końca wojny trwała produkcja.,*W PRL fabrykę zmodernizowano. Dzięki temu w III R P znalazła się w I dziesiątce najlepszych wśród 78 istniejących wówczas polskich cukrowni, szerząc w regionie kulturę rolną i zapewniając dochody rolnikom oraz pracę załodze. ||,**W 2004 roku kupili ją Niemcy.,W r. 2008 została wyburzona. Epilog: powstała za zaborów, produkowała i za zaborów, i w II R P,
    i za okupacji, i w PRL, ale nie wytrzymała obecnej sytuacji, dzieląc LOS większości polskich cukrowni. Oto dlaczego musimy importować cukier.

    Stacho G.-Stańczyk
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.104.202
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!