Jak zaznaczył wiceminister podczas konferencji nt. grup producenckich zorganizowanej w Senacie, pomoc finansowa będzie realizowana w formie rocznych płatności w pierwszych pięciu latach od wpisu grupy do rejestru. ARiMR rozpoczęła już zbieranie wniosków, ale ich realizacja będzie możliwa dopiero po zatwierdzeniu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) przez Komisję Europejską.

Wielkość pomocy zależy od wielkości sprzedaży. W pierwszych dwóch latach wynosi ona 5 proc., w trzecim 4 proc., w czwartym 3 proc. i w piątym 2 proc. wartości produkcji sprzedanej (do sumy 1 mln euro). W przypadku, gdy obroty przekraczają 1 mln euro dofinansowanie wynosi o połowę mniej. Jednocześnie nie może ono w pierwszych dwóch latach przekraczać 100 tys. euro.

Według obecnego na konferencji wiceministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego, jeszcze korzystniejsze jest wsparcie dla producentów owoców i warzyw, gdzie dofinansowanie wynosi dwa razy więcej niż dla innych grup producenckich, tj. np. w pierwszych dwóch latach wynosi ona w pierwszych dwóch latach po 10 proc. od wartości produkcji sprzedanej.

Ardanowski dodał, że gdyby zainteresowanie tworzeniem grup producenckich było duże, to możliwe będzie przesunięcie środków z innych działań w ramach PROW na ten cel.

Kowalczyk zapewnił, że przyspieszenie tempa powstawania grup producentów rolnych jest dla resortu bardzo ważnym zadaniem, gdyż zorganizowanie się rolników może ustabilizować rynek i przynieść im większe dochody.

Jego zdaniem, powstawanie grup producenckich zostało znacznie ułatwione dzięki nowelizacji ustawy o podatku dochodowym w 2005 r., gdzie praktycznie zniesiony został podatek dochodowy od osób prawnych oraz podatek od nieruchomości.

Od 2006 r. roku można zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania tworzeniem takich grup. Obecnie w Polsce są 202 grupy producentów rolnych. Najwięcej jest ich w woj.: wielkopolskim, kujawsko- pomorskim i dolnośląskim.

Najwięcej rolników jest skupionych w grupach zajmujących się produkcją tytoniu (ponad 13 tys., gdyż dofinansowanie tej produkcji odbywa się właśnie poprzez grupy producenckie), trzody chlewnej, mleka oraz zbóż i roślin oleistych.

Źródło: PAP