PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

ARR: duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania mięsa

ARR: duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania mięsa

W ciągu trzech dni przyjmowania wniosków na unijne dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny wpłynęło 29 wniosków na 5,3 tys. ton mięsa - poinformował wiceszef Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak. Ocenił, że zainteresowanie dopłatami jest duże.



- Zainteresowanie dopłatami jest stosunkowo duże, gdyż cztery lata temu, kiedy Unia uruchomiała taki mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania mięsa w Polsce, w sumie zgłoszono chęć przechowywania ok. 10 tys. ton. A nabór wniosków trwał wówczas kilka tygodni - powiedział Zwolak.

Przypominał, że UE zgodziła się na dopłaty w związku z wykryciem dioksyn w niemieckiej wieprzowinie. Fakt ten spowodował utratę zaufania konsumentów do tego gatunku mięsa w całej Unii, w związku z czym ceny skupu trzody spadły o 20 proc.

W ramach obecnego mechanizmu Agencja podliczyła wnioski przyjęte od poniedziałku do środy. Jak zaznaczył wiceprezes, Unia formalnie nie wprowadziła limitu ilości składowania mięsa, ale poinformowała, że będzie monitorowała sytuację i w zależności od wyników monitoringu podejmie decyzję o zamknięciu tego mechanizmu. Raporty przesyłane są dwa razy w tygodniu, pierwszy trzeba było złożyć w czwartek do godz. 12. Wyniki dla całej UE będą znane w piątek - dodał Zwolak.

Cztery lata temu UE miała podobne stanowisko, wtedy prognozowano, że zamknięcie dopłat nastąpi na poziomie 100 tys. ton liczonych dla wszystkich krajów Wspólnoty, ostatecznie zamknęła nabór wniosków na poziomie 140 tys. ton.

Unia przyjęła jednak pewien margines bezpieczeństwa, bo założono, że podpisanie umowy z przedsiębiorcą może nastąpić dopiero po upływie 5 dni roboczych. Dla wniosków, które zostały złożone w miniony poniedziałek ARR będzie podpisywała umowy w najbliższy poniedziałek, ale wówczas, gdy przedsiębiorcy złożą zabezpieczenia w wysokości 20 proc. od wnioskowanej dopłaty.

Przedsiębiorca ma 28 dni od momentu podpisania umowy na złożenie mięsa do chłodni i musi dwa dni wcześniej zgłosić taki zamiar Agencji, by można było to skontrolować. Oznacza to, że do przechowania może trafić wyłącznie mięso świeże, a więc kupione przeważnie od miejscowych rolników.

Według Zwolaka, dopłaty powinny spowodować wzrost cen skupu świń, bo zmniejszą bieżącą podaż trzody. Tak się stało poprzednim razem, gdy "zdjęcie" z rynku 10 tys. ton żywca spowodowało wzrost cen do poziomu sprzed kryzysu.

- Nie spodziewamy się, by po trzech dniach nastąpiło zamkniecie tego mechanizmu, chociaż ostatnio był tego rodzaju przypadek - chodziło o dopłaty do prywatnego przechowywania serów. W sytuacji gdy wpłynęła nadspodziewanie duża ilość zgłoszeń z terenu Włoch, UE w ogóle wycofała się z tego mechanizmu - zaznaczył Zwolak.

W ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny składowane mogą być półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, m.in. szynki, łopatki, przodki, schaby i boczek przez okres 90, 120 lub 150 dni. Wysokość dopłat zależeć będzie od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania. Wynosić będą one od 210 do 305 euro za tonę.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.112.7
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!