Przetarg został ogłoszony przez ARR w listopadzie 2012 roku i dotyczył dostawy artykułów spożywczych o łącznej wartości ok. 75,4 mln Euro tj.: ok. 309,5 mln PLN. Do ARR wpłynęły 42 oferty przetargowe, w tym 4 oferty złożone przez przedsiębiorców z innych krajów UE. Z przedsiębiorcami, którzy złożyli najkorzystniejsze oferty przetargowe ARR podpisze umowy na dostawy artykułów spożywczych do magazynów organizacji charytatywnych (16 przedsiębiorców, w tym 2 z innych krajów członkowskich UE).

Łącznie w ramach programu 2013 do organizacji charytatywnych trafi ok. 100 tysięcy ton artykułów spożywczych z różnych grup towarowych, w tym: artykuły zbożowe, mleczne, owocowo-warzywne, mięsne, cukier i olej rzepakowy. W bieżącym roku dostawy żywności będą realizowane do ponad 140 magazynów 4 organizacji charytatywnych, wyznaczonych przez Ministra Pracy i Polityki Społecznej (FPBŻ, Caritas Polska, PKPS, PCK). Żywność trafi do osób uprawnionych w całym kraju na pośrednictwem ok. 7 500 lokalnych organizacji charytatywnych i pożytku publicznego.

Program „Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej" (PEAD) jest realizowany w Unii Europejskiej od roku 1987. Polska przystąpiła do Programu od 2004 roku. W ostatnich latach, Komisja Europejska przeznaczała na realizację programu ok. 500 mln Euro rocznie.

W programie uczestniczy obecnie 19 państw. Polska jest trzecim państwem po Włoszech i Hiszpanii pod względem wielkości budżetu przeznaczonego na program. Wartość programu w Polsce w poszczególnych latach wynosiła w 2011 roku - 75,4 mln Euro, w 2012 roku - 75,3 mln Euro, w 2013 roku - 76,9 mln Euro.

Od 2012 roku program nie jest już ściśle powiązany z rozdysponowaniem nadwyżek towarów z zapasów interwencyjnych. Środki finansowe przeznaczane na realizację programu mogą być wykorzystane na zakup produktów żywnościowych na rynku. Obecnie głównym celem programu jest zapewnienie zbilansowanej diety osobom potrzebującym (artykuły z różnych grup towarowych). Zgodnie z zaleceniami Parlamentu Europejskiego i Rady, wybór produktów do dystrybucji, powinien uwzględniać wartość odżywczą i możliwości dystrybucyjne organizacji.

Osobami uprawnionymi do otrzymywania pomocy w ramach programu „„Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej" są osoby, które znajdują się trudnej sytuacji życiowej i potrzebują wsparcia z powodów.

Podobał się artykuł? Podziel się!