„System dobrowolnego wsparcia powiązanego z produkcją dla określonych typów rolniczych lub określonych systemów rolnych, w których występują pewne trudności i które mają szczególne znaczenie ze względów gospodarczych lub społecznych; przewidziane wsparcie jest niezbędne dla utrzymania aktualnych poziomów produkcji (do 5 proc. rocznego pułapu krajowego z możliwością przekroczenia tej wartości w szczególnych przypadkach)” – zakłada unijny projekt zmian w WPR po 2013 r.

Na liście rodzajów produkcji, którym państwo członkowskie może przyznać to wsparcie, są: zboża, nasiona oleiste, rośliny wysokobiałkowe, rośliny strączkowe, len, konopie, ryż, orzechy, ziemniak skrobiowy, mleko i przetwory mleczne, nasiona, mięso baranie i mięso kozie, wołowina i cielęcina, oliwa z oliwek, jedwabniki, susz paszowy, chmiel, burak cukrowy, trzcina cukrowa i cykoria, owoce i warzywa oraz zagajniki o krótkiej rotacji.

Na wprowadzenie wsparcia do produkcji w każdym z państw musi zgodzić się UE. Ma ono mieć formę płatności rocznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!