Są pieniądze na promocję mazowieckich, tradycyjnych i ekologicznych przysmaków. Po raz pierwszy Urząd Marszałkowski ogłasza konkurs ofert, w ramach którego organizacje pozarządowe, które realizują działania dla Mazowsza i na jego terenie, mogą ubiegać się o wsparcie na promocję tych wyjątkowych produktów. Na pomoc mogą liczyć także gospodarstwa ekologiczne. Dzięki pomocy z urzędu marszałkowskiego będą tworzone systemy informacji na ich temat.

- Niestety ciągle jeszcze zbyt często nie doceniamy wagi dziedzictwa kulinarnego, którego znaczenie jest ogromne. Receptury produktów tradycyjnych opierają się bowiem na historii, tradycji, oraz specyfice regionu. Myśląc o Zakopanem – czujemy smak oscypka, myśląc o Podlasiu – wspaniałego kindziuka, myśląc o Mazowszu – smak miodu kurpiowskiego. Trzeba zatem pamiętać, że odwiedzający nasz region turyści odkrywają nie tylko zabytki i piękne krajobrazy, ale także smaki mazowieckiej kuchni. Promując i dbając o nasze kulinarne dziedzictwo, promujemy całe Mazowsze – podkreśla Marszałek Województwa Mazowieckiego, Adam Struzik.

W ostatnich latach wśród konsumentów szybko rośnie zainteresowanie produktami ekologicznymi i tradycyjnymi. Wyroby wytwarzane w oparciu o tradycyjne receptury, charakteryzujące się wyjątkowym i oryginalnym smakiem, po prostu – stają się modne. Coraz większe grono konsumentów, dbających o swoje zdrowie, szuka na rynku także produktów ekologicznych, które są wytwarzane z ekologicznych surowców i co ważne – bez wysokiego stopnia przetworzenia.

- Warto pamiętać, że w wielu mazowieckich wsiach i miastach wytwarza się zapomniane produkty żywnościowe w oparciu o stare receptury pradziadów. Cieszy fakt, że ta wykwintna i oryginalna żywność, cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Mam nadzieję, że już w niedługim czasie Lista Produktów Tradycyjnych wzbogaci się o kolejne pozycje – dodaje Piotr Szprendałowicz, Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego.

Obecnie na liście produktów tradycyjnych figuruje 8 pozycji z Mazowsza. Są to: miód kurpiowski, miodowe piwo mazowieckie, baba z chleba żytniego, polędwiczki wędzone podsuszane, pasztet z Sobień Jezior, kiełbasa ojcowa z Sobień Jezior, Kiełbasa Nadbużańska jałowcowa sucha oraz pańska skórka.

Mazowsze charakteryzuje się przede wszystkim bioróżnorodnością i naturalnym krajobrazem, co procentuje w przypadku produktów tradycyjnych i ekologicznych. Niski poziom chemizacji rolnictwa i stosunkowo mało intensywna hodowla powodują, iż tradycyjne mazowieckie produkty są zdrowe i wyjątkowo smaczne. Przyjazny środowisku sposób ich wytwarzania gwarantuje, iż są one bezpieczne dla konsumentów.

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego

Podobał się artykuł? Podziel się!