Jak poinformowało MRiRW, nadzwyczajne środki unijnego wsparcia będą przyznawane w odniesieniu do następujących produktów, niezależnie od sposobu ich uprawy: pomidory, marchew, kapusty, słodka papryka, kalafiory i brokuły, ogórki, pieczarki, jabłka, gruszki, śliwki, owoce miękkie (maliny, porzeczki czarne, białe lub czerwone, żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium), winogrona stołowe, kiwi.

Produkty wycofane z rynku mogą być przeznaczone na: bezpłatną dystrybucję, spasanie, przetwórstwo na bioetanol przeznaczony na cele nieżywnościowe, przetwórstwo na biogaz, zielone zbiory i niezbieranie.

Wyższe stawki pomocy przewidziano dla członków grup producentów, tylko za bezpłatną dystrybucję organizacje producentów realizujące program operacyjny otrzymają jednakową stawkę jak rolnicy indywidualni.

Pomoc przysługuje za działania podjęte w okresie od 18 sierpnia do dnia 30 listopada 2014 r.

Ministerstwo dodaje: „Z uwagi na bardzo ograniczony budżet, jaki Komisja przewiduje na wsparcie producentów, który wynosi 125 mln EUR dla wszystkich państw członkowskich i możliwe szybsze, tj. przed dniem 30 listopada br. jego wyczerpanie, istotne jest jak najszybsze i rzetelne przekazywanie powiadomień dotyczących wybranego działania oraz ilości produktów i powierzchni nim objętych do właściwych oddziałów terenowych Agencji Rynku Rolnego.”

Stawki pomocy UE w zł/kg podane są w dołączonej tabeli.