Kramy i stoiska stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich z całego Pomorza staną przy Katedrze Oliwskiej w Gdańsku.

- Będzie można poznać smaki ściśle związane z regionem, m.in. śledzia pomorskiego solonego, wieprzowinę w słoikach z Żuław, zylc, czyli galaretkę z nóżek, oraz borówkę z gruszką po pomorsku i żurawinę po mermecku - zapewnia Pomorski Urząd Marszałkowski. Mają być np. pierogi, chleb, masło, twaróg, mus z truskawki kaszubskiej (chronionej znakiem unijnym Chronione Oznaczenie Geograficzne), kaszubski sernik z ziemniakami i kaszubski kuch marchewny, nazywany przez Kaszubów biednym ciastem.

Święto produktu tradycyjnego to też okazja do spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Na liście znajduje się 136 dań i lokalnych wyrobów spożywczych z terenu woj. pomorskiego. Będzie m.in. piwo pomorskie, wpisane na listę w marcu tego roku. Piwo jest warzone zgodnie z recepturą stosowaną w browarach pomorskich już 50 lat temu.

Jarmark ma być także okazją do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk, takich jak syrop z mniszka lekarskiego i sok z kwiatu czarnego bzu.

"Pomorskie święto produktu tradycyjnego" jest organizowane w ramach Planu działania Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla Województwa Pomorskiego na lata 2012-2013.

Organizatorem jest Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Przedsięwzięcie jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach III Schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Podobał się artykuł? Podziel się!