PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Za strączkowe dopłata 1500 zł na ha

Za strączkowe dopłata 1500 zł na ha

Autor: farmer.pl/MP

Dodano: 25-07-2012 14:40

Tagi:

Wiceminister rolnictwa Bogdan Dombrowski zapowiada znaczące dopłaty dla rolników decydujących się uprawiać rośliny strączkowe.



Podczas obrad sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi wiceminister Dombrowski podkreślił, że rolnicy decydujący się na uprawę roślin strączkowych mogą liczyć na znaczne dopłaty:

- Z wyliczeń, których dokonaliśmy tutaj naprędce wynika, że całkowita dopłata do jednego hektara takich upraw będzie się kształtować w przyszłym roku na poziomie 1500 zł, więc nie jest to kwota tylko tych 100 euro, czy 150, jak dzisiaj oceniamy, ale również jednolita płatność obszarowa 178 euro, uzupełniająca płatność obszarowa 51 euro, no i ta płatność 100 czy 150 euro. Nie wspominam o nasiennej, bo to jest kolejne 160 zł, czyli to będzie ponad 1500 zł na jeden hektar. Czyli jest to już konkretna kwota.

Wiceminister nie wykluczył też postulowanej przez posłów możliwości znakowania produkcji prowadzonej bez GMO. Może to być proponowane po zakończeniu programu „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach”.

- Natomiast jeszcze jedna kwestia, dotycząca już konkretnej produkcji bez GMO i możliwości znakowania – mówił wiceminister. -  Tutaj możemy pójść – jest to możliwe – by pójść w procedurę certyfikacji. Oczywiście myślę, że wiele odpowiedzi padnie po wynikach tego projektu. Mieliśmy tutaj wiele pytań, na które będziemy mieli odpowiedź po zakończeniu projektu czy też w trakcie jego realizacji, ale nie po pierwszym roku. Myślę, że w kolejnych latach.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (13)

  • synek 2013-01-15 00:06:09
    Dopłaty powinny być większe niż 150 euro do ST bez względu na całościową ilość obsianych ha. To spowoduje zwiększenie zasiewów i przełoży się na zwiększenie ilości ton przy zakładanym niezmiennym plonie.
  • jarki 2013-01-13 11:47:21
    właśnie o to chodzi żeby uprawy na polskich polach były bardziej zróżnicowane co teoretycznie powinno spowodować zwiększenie opłacalności produkcji roślinnej i chociaż częściowe uniezależnienie się od importowanego białka roślinnego
  • ja 2013-01-11 19:43:09
    większe dopłaty dla strączkowych, to niby ma zwiększyć ich plon, co ma pociągnąć za sobą zwiększony udział rodzimych białkowych w żywieniu zwierząt a obniżyć soi z GMO, no nie wiem w, rzeczywistości ci rolnicy ,, dopłatowi" ja ich tak nazywam, obsieją wiekszość areału grochem którego potem i tak nie bedzie widać z chwastów:) i tylko kasa będzie szła na marne, sorki na piwo :) ale może to dobrze wiecej strączkowych to mniej zboża a jak mniej to ceny ...
  • kissmy... 2013-01-10 00:07:56
    łubin poza wartościowym systemem korzeniowym nie prezentuje zbyt dużej przydatności rolniczej, ale już groch owszem, ale to "znakowanie produkcji prowadzonej bez GMO" to jakiś słaby żart, nie ulega wątpliwości, iż obecnie 100% produkcji żywności opiera się na GMO, ale to właśnie te produkty powinny być znaczone wielkim, czerwonym, fluorescencyjnym napisem stop! GMO - nie jedz tego! tymczasem znowu intencja jest bezcelowo odwrotna
  • młody 2013-01-09 22:54:58
    Ukosilismy 1t łubinu sprzedaliśmy go po 1 tyś +1.5 tyś. - dopłaty = 2500 zł odliczając koszty ile mamy na czysto z 1 ha uprawy łubinu ... :/ naprawdę tylko łubin siać :/ odliczyć nasiona , nawozy, opryski to lepiej zasiać żyto , my ostatni rok siejemy strączkowe a byli tacy co namłucili po 500 kg z ha przez niedopilnowanie chorób wiec powodzenia :D może to przy innych wychodzi inaczej , my mamy tylko doświadczenie z łubinem ;) Patrząc na cenę soji są chęci do jej uprawy ale jest duże ryzyko ;)
  • jasiu 2012-08-01 09:34:04
    Dobra polska wieprzowina produkowana bez udziału GMO jest na pewno zdrowsza ale jej produkcja to wyższe koszty a nikt ich nie zapłaci bo ceny ponoć rynkowe.
    Iw ten sposób przegramy z tą produkowana z GMO z zachodu bo jest tańsza .
    Już dzisiaj musimy jako hodowcy konkurować z wieprzowiną zawierającą dioksyny antybiotyki i bakterie gronkowca którą przywozi się z zachodu w niskich cenach i inspekcje nic do niej nie mają
    Dobrze Anno że o tym piszesz ale w naszym kraju nie mam nawet prawa wiedzieć czy wieprzowina jest z Polski czy z zachodu
    A certyfikat dostanie ten co da w łapę a niekoniecznie będzie produkował baz GMO
  • Anna Teresa 2012-07-31 09:38:20
    poszukaj i zobacz ze piszesz bzdury
    gebelsowska bropaganda nie powtarzaj jej
    Zobacz np film Świat według Monsanto
    i poszukaj art i wywiad z np Seralinim
    ,,
    Udało nam się udowodnić, że te same środki chemiczne wywołują zmiany chorobowe także u zwierząt laboratoryjnych. Również podczas badań epidemiologicznych w Kanadzie udowodniono, że Roundup zaburza przebieg ciąży i powoduje poronienia. Dlatego też przeprowadziliśmy badanie wpływu Roundupu na ludzkie komórki łożyska i komórki embrionalne człowieka. Okazało się, że nawet bardzo rozcieńczony Roundup zabija te komórki. Zabija je przy tym bardzo szybko. Oznacza to, że Roundup równie skutecznie może zabijać komórki człowieka, jak zabija on chwasty.
  • Kalioo 2012-07-27 19:39:23
    Nie ma żadnych badań naukowych potwierdzających niekorzystne oddziaływanie GMO na bezpieczeństwo żywności.
  • jarki 2012-07-26 21:44:46
    tak zakaz karmienia w całej Unii i importu żywności z GMO
  • nawigator 2012-07-26 19:55:18
    zakaz karmienia GMO to i zakaz sciagania zywca karmionego GMO . bo inaczej to jest paranoja . zakaz karmienia gmo+ straczkowe= (rozsadne wyjscie)?! raczej wysokie ceny na soje i straczkowe a poroducent wieprzowiny jak zwykle pod kreska.......
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.150.27
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!