PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak przetwarzać w gospodarstwie?

Jak przetwarzać w gospodarstwie? W CDR Radom od 2010 roku działa Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa ; fot. MP

Jakiego rozmachu wymaga produkcja wyczerpująca limit 600 tys. zł, podany w mającej obowiązywać od stycznia ustawie o podatku dochodowym jako granica opodatkowania ryczałtem 2 proc.? Okazuje się, że niemałego.



Poprosiliśmy CDR w Radomiu o wyliczenie, jak prowadzić produkcję i przetwórstwo w gospodarstwie, aby zmieścić się w limicie i nie wydać zbyt wiele na przygotowania do podjęcia tej formy gospodarowania. Czy ta forma sprzedaży jest uruchamiana dla rolników, czy dla przetwórców?

Z otrzymanej informacji wynika, że zakup prezentowanej w CDR Radom „małej masarni” to koszt (z wędzarnią tradycyjną) ok. 450 tys., a przy założeniu, że rolnik przerobi 200 tuczników rocznie, wydatek ten zwróci się po 2 latach i 8 miesiącach.

A co z produkcją inną niż zwierzęca? W załączeniu czytelnicy mogą poznać „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw” przygotowane w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, które zostaną przekazane do uzgodnień społecznych w najbliższym czasie.

Oto całość informacji, nadesłanej przez Andrzeja Śliwę i  Janusza Lesisza z Zespołu Ekonomiki i Organizacji Produkcji Rolnej Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu:

Kwota 600 tys. zł (w zasadzie 150 tys. euro) oznacza, że rolnicy osiągający przychody ze sprzedaży, do tej kwoty, mogą opłacać ryczałt od przychodów ewidencjonowanych. Jest to kwota dość wysoka. Licząc w dużym uproszczeniu, rolnik, aby osiągnąć takie obroty w ciągu roku musiałby „przerobić” i sprzedać produkty z około 520 tuczników. Przy cyklu zamkniętym w gospodarstwie powinno być około 30 macior. 

Opłacalność „małej masarni” – przy gospodarstwie. Dla uproszczenia do kalkulacji przyjmujemy:

-         przychody ze sprzedaży jednego „przerobionego tucznika” to ok. 1 150 zł,

-         koszty „wytworzenia” to ok. 720 zł (bez wynagrodzenia rolnika i amortyzacji),

czyli na przetworzeniu jednego tucznika „zarobek” wynosi ok. 430 zł.  . 

Koszt budowy i wyposażenia „małej masarni” przy gospodarstwie, podobnej do tej zlokalizowanej przy CDR Radom to około 450 000 zł. Zakładając, że „przerabiane” będzie 2 tuczniki dziennie, a takich przerobów będzie 200 w roku, masarnia wygeneruje „zarobek”  ok. 172 000 zł. Inwestycja zwróci się więc po około 2 latach i 8 miesiącach.

Ustawa z dnia 9 kwietnia 2015 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw umożliwia rolnikom sprzedaż produktów przetworzonych gdyż „uważa się również przychody ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu”.

Co do sprzedaży bezpośredniej to jest ona dokładnie zdefiniowana i nie obejmuje produktów przetworzonych.

 Produkty pochodzenia zwierzęcego, które można sprzedawać bezpośrednio konsumentowi końcowemu to surowce pochodzące z  produkcji pierwotnej, czyli chowu i połowów: mleko i śmietana, miód, mleczko pszczele, pierzga, ryby, tuszki drobiu i zajęczaków, jaja, ślimaki. 

Środki spożywcze pochodzenia roślinnego, które mogą być sprzedawane w formie dostaw bezpośrednich  obejmują produkty produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego , takie jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, runo leśne, grzyby uprawne, surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego, obejmują również środki spożywcze pochodzące z produktów lub surowców, wymienionych wyżej w postaci kiszonej lub suszonej.  Muszą to być produkty, uzyskane przez producentów z gospodarstw, których są właścicielami lub użytkownikami lub surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego.

Co do produkcji soku. Linie, tego typu jak w CDR Radom, znajdują się głównie w obiektach należących do grup producenckich lub w dużych gospodarstwach sadowniczych. Przetwórstwo mleka -  „małe mleczarnie” przy gospodarstwach - raczkuje. W maju tego roku wygaszone zostały kwoty mleczne. Nie wiemy na razie jakie będą tego skutki na rynku mleka i produktów mlecznych.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.145.103.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!