PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Komu będzie podlegać Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności?

Komu będzie podlegać Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności? Nowa inspekcja zacznie funkcjonować od 1 stycznia 2017 roku; fot. Fotolia

MRiRW widzi nową inspekcję zajmującą się bezpieczeństwem żywności od pola do stołu jako część administracji niezespolonej. Nie precyzuje jednak, komu miałaby podlegać.



Ministerstwo Rolnictwa poinformowało o pracach zmierzających do powołania Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) jako części administracji niezespolonej. Ponieważ od dawna najwięcej wątpliwości – więcej niż sama potrzeba ujednolicenia - wywoływało przyporządkowanie nowej planowanej inspekcji, zapytaliśmy w Ministerstwie Rolnictwa, komu miałaby podlegać: któremu ministrowi, czy może bezpośrednio premierowi?

- Uprzejmie informuję, że na obecnym etapie prac koncepcja reformy instytucjonalnej na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce nie precyzuje podległości planowanej do powołania Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Koncepcja przewiduje jedynie, że powinna to być zhierarchizowana jednostka administracji niezespolonej – wyjaśnia Małgorzata Książyk, dyrektor Biura Prasowego MRiRW.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • już emerytka 2016-03-30 21:37:01
    Proponuję, aby autorzy pomysłu nowej inspekcji bezpieczeństwa żywności zapoznali się z definicją "bezpieczeństwa żywności" , bo wrzucenie do jednej ustawy wszystkich zadań kilku inspekcji, tak jak to dotychczas w projektach czyniono nie wiele będzie miało wspólnego z nadzorem nad bezpieczeństwem żywności i to dopiero będzie cyrk, a nie inspekcja, ale może o to chodzi.
  • Majka 2016-03-30 12:45:09
    Jeszcze trochę i nie będzie czego reformować,kto podejmie pracę w inspekcji za taką "kasę".
    Każda reforma odbywa się w kieszeni pracowników IW.
  • ania_a 2016-03-01 18:10:01
    Taka inspekcja powinna powstać jak najszybciej i powinni w niej pracować faktyczni eksperci w tym zakresie, a nie osoby bez fachowej wiedzy. Obecnie bardzo często zdarzają się sytuację kiedy to jednego przedsiębiorce kontroluje kilka inspekcji jednocześnie, a wszystkie robią bardzo podobne zagadnienia.
  • Polak 2016-02-23 20:58:40
    Wszystkie inspekcje będące pod Ministrem Rolnictwa stworzone są po to aby dbać o rolnika a nie o zdrową i bezpieczna żywność.
    Aby rolnik jak najwiecej zarobił, a Polak zje wszystko co mu sie wyprodukuje.
  • prawie emeryt 2016-02-17 20:30:58
    zgadzam się z damianem, bo rewolucja dot. bezpieczeństwa żywności zaczęła się już w połowie lat 90-ych, pamiętam też że miał powstać "centralny inspektorat państwowy" i już się cieszyłem, że będę pracował w "cip-ie", a tu jak się mówi ...(...) z króla...;
    szczęście, że idę już na emeryturę, popatrzę z dala na zabawy naszych rządzących
  • Damian 2016-02-17 16:40:22
    Od lat MRiRW nie potrafi sprecyzować swych pomysłów odnośnie kontroli bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Zgodnie z planem Morawieckiego nastąpi to za 25 lat.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.167.216.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!