Projekt przewiduje też podwyższenie do podstawowej, czyli 23 proc. stawki VAT dla: wełny szarpanej, nasienia zwierząt oraz odpadów zwierzęcych surowych, niejadalnych. W tym ostatnim przypadku chodzi np. o szczeciny i sierść świń lub dzików, sierść borsuka i inne szczeciny do wyrobu szczotek i pędzli; kości (w tym słoniowe); skorupy żółwi, kopyta, pazury i dzioby.

MF tłumaczy, że obecnie produkty te podlegają 5 proc. stawką (z wyjątkiem wełny szarpanej, tu stosuje się 8 proc. VAT). "Proponuje się pozostawić stosowanie stawki w wysokości 5 proc. dla jelit, pęcherzy i żołądków - towary te są wykorzystywane m.in. do produkcji kiełbas, salcesonów, a żołądki np. z drobiu w praktyce dla wielu rodzin stanowią ważny produkt spożywczy" - uzasadnia resort finansów w projekcie.

Podwyższony zostanie także z 5 proc. do 8 proc. VAT na sprzedaż lodów oraz gotowych posiłków i dań. Według MF w obrocie tego tymi towarami dochodzi do nieprawidłowości - podatnicy świadczący usługi gastronomiczne naliczają na te towary 5 proc. VAT przewidziany dla podstawowych produktów żywnościowych, a nie 8 proc. stawkę dedykowaną dla usług gastronomicznych.

W ocenie skutków regulacji napisano, że zmiany stawek mają być neutralne dla budżetu.

Podobał się artykuł? Podziel się!