PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Eksperci: TTIP bez większego wpływu na polski rynek

Eksperci: TTIP bez większego wpływu na polski rynek UE najbardziej otwiera swój rynek rolny dla produktów z innych stref klimatycznych lub uzupełniających miejscową produkcję, USA zaś chronią swoje uprawy strategiczne, jak np. pszenicę, nakładając na nią zarówno wysokie cła, jak i obwarowując import różnymi barierami pozataryfowymi Fot. Shutterstock

Po zawarciu Transatlantyckiego Porozumienia Inwestycyjno-Handlowego (TTIP) nie dojdzie do dramatycznego załamania rynku polskiego, ani destabilizacji handlu między Polską a Stanami Zjednoczonymi - ocenili we wtorek w Warszawie eksperci w czasie debaty o umowie negocjowanej między UE a USA.



Głównym prognozowanym skutkiem umowy, ich zdaniem, będzie przesunięcie w handlu międzynarodowym, wypierające z unijnego i amerykańskiego rynku państwa trzecie. Dla Polski efekty będą jednak dość ograniczone - zwrócili uwagę.

Biorący udział w dyskusji specjaliści przypomnieli, że już dziś w handlu po obu stronach Atlantyku obowiązują niskie stawki celne. Jednocześnie wskazali, że UE najbardziej otwiera swój rynek rolny dla produktów z innych stref klimatycznych lub uzupełniających miejscową produkcję, USA zaś chronią swoje uprawy strategiczne, jak np. pszenicę, nakładając na nią zarówno wysokie cła, jak i obwarowując import różnymi barierami pozataryfowymi.

Dr hab. Karolina Pawlak z Katedry Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie Wydziału Ekonomiczno-Społecznego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu powiedziała, że kwestią, która wzbudza największe obawy w Polsce, jest sprawa potencjału rolnictwa w USA. Jak przypomniała, w Europie rolnictwo wykorzystuje dwukrotnie mniejszy areał niż w Ameryce, jednocześnie zatrudnia więcej ludzi, wymaga też większych nakładów produkcyjnych.

Z drugiej strony wskazała, że w Polsce wzrasta wydajność produkcji rolnej (pomimo spadku liczby przedsiębiorstw rolnych w latach 2007-2014, produkcja wzrosła o ok. 35 proc.) i w dodatku następuje ciągły wzrost wartości dodanej wytwarzanych dóbr, co czyni ją bardziej konkurencyjną.

Wartość dodana polskiej produkcji w żaden sposób nie ustępowała wynikom pozostałych państw Unii Europejskiej - podkreśliła.

Prof. Jan Michałek z Wydziału Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego, na podstawie przeprowadzonych symulacji podał, że średnio polski eksport do USA mógłby wzrosnąć o 46,7 proc., podczas gdy import ze Stanów Zjednoczonych podniósłby się o 45,8 proc.

Według niego skala przyrostu polskiego eksportu i importu na podstawie tych szacunków wygląda "dosyć znacząco". - Ale nie nastąpi dramatyczne załamanie rynku polskiego. Wręcz przeciwnie, można powiedzieć, że ta równowaga zostanie utrzymana - zaznaczył. - Nie ma mowy o żadnej katastrofie" - dodał. "W skali całej gospodarki skutki są bardzo ograniczone - zaznaczył.

Dr Janusz Rowiński, emerytowany pracownik Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazał natomiast, że wszystko, co produkuje się w UE, jest też wytwarzane w USA. Wyjątkiem - zauważył - są oliwa z oliwek oraz soja. - To, że Polska dla USA jest rynkiem marginalnym, jest oczywiste. Podobnie jest w drugą stronę - powiedział.

Jak podkreślił, nie boi się tego, co będzie się działo z polskim rynkiem po zawarciu TTIP. Za istotne uznał to, co się będzie odbywało na rynku unijnym, gdyż istnieje obawa, że właśnie tam polskie produkty zostaną wyparte przez towary z USA.

Dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner podczas sesji pytań i odpowiedzi zwrócił natomiast uwagę, że Amerykanów charakteryzuje duża elastyczność biznesowa i - jak to ujął - prędzej USA dostosują się do europejskiego rynku, niż wymuszą na Europie zmianę swoich zasad produkcji żywności.

W Brukseli od poniedziałku trwa 14. runda rozmów UE i USA ws. TTIP. Zakończy się w piątek. Strony spodziewają się, że wraz z jej końcem zostanie przedstawiony ujednolicony tekst negocjowanego porozumienia.

Celem umowy jest stworzenia strefy wolnego handlu, łączącej ze sobą dwie największe gospodarki świata. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • tfusk 2016-07-15 11:30:22
    precz z ttip precz z usa..
  • r3 2016-07-14 07:42:04
    Eksperci, to banda sprzedajnych, kłamliwych i przekupnych ignorantów, którzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za swoje brednie!!!!!!.
  • ck 2016-07-14 00:58:29
    To jest tylko kłamliwa opinia korporacyjnych "ekspertów". W Ameryce tak to właśnie działa, że wielkie korporacje opłacają "ekspertów" , "niezależne media" oraz armię "prawych i bezinteresownych" polityków tworzących nowe ustawy w taki sposób, że największe gnioty i podłe kłamstwa przedstawia się jako niezwykle korzystną i świetlaną przyszłość.. Polskie rolnictwo i polska wieś po podpisaniu tej umowy padną jak muchy. Ciekawe co polski rząd zrobi z milionami polskich rolników, gdy stracą oni jakikolwiek dochód. Wyjadą do Anglii ? Znajdą nowe zatrudnienie w nieistniejących fabrykach ?
  • OBSERWATOR 2016-07-13 22:03:44
    UE ma być kolejnym stanem USA , gdzie obowiązuje jedno prawo ,a o gospodarce decyduja koncerny róznych branż .Czlowiek , czyli mieszkaniec UE nic znaczyć nie będzie ,a decydujące zdanie mieć będą politycy i koncerny USA.
  • ikcomas 2016-07-13 17:06:07
    ta umowa o wolnym handlu to przykrywka dla czegoś zupełnie innego, chodzi o patenty na substancje chemiczne w celu wyeliminowania zamienników na początek leków a pewnie skończy się na środkach ochrony roślin ale nikt mnie nie słucha...
  • ronikłódzkie 2016-07-13 16:14:03
    Ci sami Eksperci pisali i mówili o zniesieniu kwot mlecznych. Dziś biorą nadal po 8-12 tys. zł pensji, a my rolnicy jesteśmy na skraju bankructwa.
  • KOCMENTARZ 2016-07-13 15:05:28
    To proste Ameryka chce gospodarczo, finansow i politycznie wziac pod but UniE Europejska i temu sluzy ta umowa. Pierwsi zaczynaja wierzgac nogami Francuzi w obawie o swoje rolnictwo.
  • gurul 2016-07-13 13:59:55
    Skoro nic się znacząco nie zmieni to po cholerę ta umowa?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.42.146
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!