"Pierwsze symptomy ożywienia popytu zapowiadają przyspieszenie dynamiki wzrostu cen w czwartym kwartale" - napisano we wrześniowym raporcie Instytutu. Zdaniem specjalistów wzrost ten powinien być jednak mniejszy niż w roku ubiegłym.

Eksperci IERiGŻ zwracają uwagę, że sezonowy spadek cen detalicznych żywności w 2013 r. jest znacznie mniejszy niż w poprzednich latach.

"Decydują o tym nie tylko wysokie ceny warzyw, ale również relatywnie niska dynamika cen żywności w pierwszych miesiącach roku, wymuszona pogorszeniem sytuacji dochodowej polskich konsumentów" - napisano.

Instytut spodziewa się, że w najbliższych tygodniach tempo spadku cen zbóż podstawowych wyhamuje.

"Od początku obecnego sezonu w Europie i na świecie obserwuje się dynamiczny spadek cen. W Europie ceny zbóż paszowych spadły poniżej 180 EUR/t, a konsumpcyjnych poniżej 200 EUR/t. W kraju ceny zbóż spadły poniżej poziomu sprzed roku i dwóch lat" - napisano we wrześniowym raporcie.

"Tempo spadku cen zbóż podstawowych powinno zostać zahamowane, natomiast w najbliższych tygodniach obniżą się wyraźnie ceny kukurydzy" - dodano.

Eksperci IERiGŻ wyjaśniają spadki cen dużą podażą ziarna od największych na świecie producentów.

"W obecnym sezonie mamy po raz pierwszy od kilku lat do czynienia z wysoką produkcją zbóż we wszystkich liczących się regionach świata. Powoduje to duży spadek cen ziarna, które są już niższe niż przed rokiem i dwoma laty" - głosi raport.

"Poprawia się napięta dotychczas sytuacja podażowo-popytowa na rynku zbóż" - dodano.

Podobał się artykuł? Podziel się!