W odróżnieniu do cukrowni pracujących dla koncernu Sudzuker , zakłady Krajowej Spółki Cukrowej nie odnotowały znaczących różnic w plonach buraków. Sudzuker posiadający cukrownie na południu i południowym zachodzie Polski szacuje, że plantatorzy zbiorą średnio około 69 ton korzeni z jednego hektara. KSC, której zakłady znajdują się w Polsce środkowej, południowo-wschodniej i północnej informuje tymczasem, iż: „Na podstawie dotychczas zakończonych przez plantatorów dostaw do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. średni plon buraków cukrowych jest na poziomie blisko 60 t/ha, podobnie jak w analogicznym okresie roku ubiegłego.”
Skup przebiega zgodnie z harmonogramem a zakończenie kampanii planowane jest na I dekadę stycznia 2018 roku. Dla spółki kampania potrwa średnio około 110 dni, w zależności od danego zakładu. „We wszystkich Oddziałach KSC S.A. od kilku lat prowadzone są prace inwestycyjne i modernizacyjne co oznacza, że są dobrze przygotowane do skupu o przerobu dostarczanego surowca.” – zaznacza rzecznik prasowy KSC Sandra Malinowska.
W informacji przesłanej na nasze zapytania czytamy również, że na podstawie danych uzyskanych po 2 tygodniach kampanii stwierdzić można, że zawartość cukru w korzeniach jest na poziomie niższym w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego.
Kampania cukrownicza w KSC rozpoczęła się 12 września br. w cukrowniach: Krasnystaw, Kruszwica i Nakło. Do 17 września br. skup i przerób surowca rozpoczęły wszystkie Oddziały Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!