W listopadzie 2013 r. polscy rolnicy dostawali za mleko średnio nieco ponad 1,5 zł za litr - wynika z ostatnich danych GUS. Czyli 23 proc. więcej niż rok wcześniej

To najwyższa cena w historii - zauważa ekonomistka Banku BGŻ Marta Skrzypczyk.

A kolejny cenowy rekord mógł paść w grudniu, gdy tradycyjnie mleczarnie płacą więcej za surowiec. I choć w najbliższych miesiącach ceny nie będą już szybować w górę w takim tempie, to rolnicy nie będą mieli powodów do narzekań.

W I poł. 2014 roku ceny skupu mleka będą o ok. 10 proc. wyższe niż w tym samym czasie rok wcześniej - przewiduje Skrzypczyk. Jak szacuje, w II półroczu dynamika wyhamuje do 2-4 proc., ale w całym roku będzie o niemal 5 proc. wyższa.

A wyższe ceny skupu oznaczają, że więcej zapłacimy za przetwory z mleka. Według szacunków Banku BGŻ, w grudniu 2013 r. mogły być one o 2 proc. wyższe niż przed rokiem, zaś w czerwcu 2014 r. ich ceny mogą przekraczać te sprzed roku już o 3,5-4 proc. Drożeć mogą głównie jogurty i desery mleczne.