PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Sprzedaż kulawych krów tajemnicą poliszynela?

Sprzedaż kulawych krów tajemnicą poliszynela? fot. Pixabay

Ponad połowa rolników wiedziała o procederze nielegalnego uboju, zanim informacja wypłynęła do mediów – podaje agencja marketingowa Martin & Jacob sp. z o.o. Niestety nie zbadała, jak wyglądała ta wiedza u innych stron procederu.



Agencja poinformowała o wynikach badania przeprowadzonego „między 13 a 28 lutego 2019 roku na losowej próbie użytkowników portali rolniczych, metodą CAWI, w oparciu o model Real Time Sampling (RTS). Reprezentatywność ze względu na areałową klasę wielkości gospodarstwa wygenerowano dzięki zastosowaniu wagi analitycznej uwzględniającej cztery kategorie powierzchniowe. Próba wyniosła 766 osób.”

 Co ustalono? Jak podano:

* 51,3 proc. polskich rolników wiedziało o procederze nielegalnego uboju, zanim informacja wypłynęła do mediów. Dla niemal 15 proc. badanych jest to sfera ich realnego doświadczenia: albo znają takie przypadki, albo wręcz sami dokonali takiej sprzedaży. Sprzedaż chorych krów na mięso była zaskoczeniem dla 48,7 proc. rolników.

 * w opinii 57,7 proc. rolników, problem nielegalnego uboju występuje w Polsce „od zawsze”. Dla ponad 30 proc. badanych jest to nie tylko zjawisko względnie świeże (o co najwyżej kilkunastoletniej genezie), ale też kojarzone z urynkowieniem polskiego rolnictwa. Jednocześnie, aż 49,8 proc. rolników jest zdania, że problem ma charakter incydentalny – są to ich zdaniem wyłącznie odosobnione przypadki;

* rolnicy sprzedają chore krowy do ubojni, ponieważ nie widzą alternatywy. Jeśli tego nie zrobią, sami będą musieli ponosić koszty ich uśpienia - tego typu wyjaśnienie dla nielegalnego uboju wskazuje aż 44,7 proc. rolników. Znaczny odsetek badanych (31,1 proc.) tłumaczy proceder tym, że rolnicy wolą zarobić cokolwiek, niż stracić. Zdaniem 25,5 proc. badanych, to państwo powinno skupować chore krowy, np. na rezerwy materiałowe;

* kary za dopuszczenie do obrotu mięsa pochodzącego z nielegalnego uboju, powinny zdaniem badanych rolników dotknąć innych uczestników procederu. Przede wszystkim  weterynarzy i właścicieli ubojni (po 56 proc. odpowiedzi), handlarzy (38,1 proc.) oraz urzędników nadzoru żywnościowego (30,5 proc.). Kary dla rolnika sprzedającego chore sztuki popiera 17,4 proc. badanych;

* zdaniem 92,5 proc. badanych, pokazywanie przez media sprzedaży chorych zwierząt i wprowadzania ich mięsa do obrotu, psuje wizerunek polskiego rolnictwa. Tylko 5,3 proc. badanych wierzy, że dzięki interwencji mediów sytuacja z nielegalnym ubojem więcej się nie powtórzy. 37,4 proc. uważa, że powstrzyma to rolników i handlarzy tylko na jakiś czas. Zdaniem 24 proc. – niczego to nie zmieni. Co trzeci rolnik jest zdania, że niczego zmieniać to nie musi, bo problem został sztucznie rozdmuchany.

* większość badanych (62,6 proc.) negatywnie ocenia działania władz w kontekście „afery mięsnej”. Aż 47 proc. rolników jest zdania, że władze pozorują działania zaradcze. Dzieje się tak, ponieważ władza nie wie, co zrobić (26,5 proc.), lub wręcz ma w tym procederze swój interes (20,5 proc.). Przeciwnego zdania jest 31 proc. badanych rolników, którzy oceniają, że działania zostały podjęte szybko i skutecznie.

Tyle wyniki badania.

Zauważmy jednak, że badanie można rozszerzyć: o procederze handlu kulawymi krowami wiedzieli nie tylko rolnicy – skupujący takie zwierzęta np. wprost ogłaszali w wielu gazetach, że prowadzą taką działalność. Ciekawe więc byłoby się dowiedzieć na przykład, dla ilu procent weterynarzy zaskoczeniem była sprzedaż chorych krów na mięso, a dla ilu to sfera ich realnego doświadczenia. A może zapytać, co myślą autorzy przepisów o wprowadzaniu kryminogennych uregulowań?

„Martin&Jacob. Ekspert rynku rolnego”, przedstawiająca się jako „pierwsza w Polsce agencja marketingowa wyspecjalizowana w rynku agrarnym” z pewnością znajdzie wiele podobnych, wartych zadania, pytań.

 

 

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (13)

  • Łukasz 2019-04-26 12:07:22
    Dalej maglujecie ten temat... niedawno podobną sytuację wykryto w Niemczech, dlaczego o tym nie piszecie? Dlaczego nie napiszecie że u nich cena nie spadła , a u nas dalej handlarze wykorzystują sytuację i rolnik ma po sypie, a najbardziej ten który ma bydło mięsne, bo jak ktoś ma mleczne to ma zysk z mleka. Może o tym napiszcie kolejny artykuł, albo zróbcie reportaż ja
  • rolnik roślinny 2019-04-26 10:55:08
    Kiedyś jak jeszcze tata miał krowy i jedna złamała miednicę to pojechał do rzeźni i załatwił ubój z konieczności. Krowę dostarczyliśmy sami a w rzeźni przebadano mięso, wycięto odleżyny i zapłacono za to co zostało dobrego(poubojowo). Był to państwowy zakład którego dziś już nie ma. W dzisiejszych czasach przy prywatnych zakładach najważniejsze jest tylko duuuuużo zarobić i dlatego mamy i będziemy mieć do czynienia z patologią.
  • Harry 2019-04-26 09:22:25
    Jak zwykle piszą sami znawcy tematu.. To mój jedyny komentarz...
  • warszawka 2019-04-25 21:29:19
    Niemcy: Rzeźnia przerabiała na mięso chore i padłe krowy Chore i ranne bydło, które nie może samodzielnie stać lub chodzić, w wielu przypadkach jest siłą wciągane za pomocą wyciągarki na ciężarówki i przewożone do rzeźni - materiał organizacji Soko Tierschutz z zakładu mięsnego w Düdenbüttel zostały zaprezentowane w reportażu telewizji ARD - . a o takim procederze Komisja Europejska wie ?
    • Hela 2019-04-26 08:22:12
      A co cię Niemcy obchodzą ! Mieszkasz tam, kupujesz tam . Zobacz co się dzieje w polskich ubojniach i masarniach .
      • Ja 2019-04-26 13:32:30
        To że smieciojadzie do Polski ten syf trafia
    • Bieda na wsi 2019-04-26 08:58:39
      Zajmujcie sie waszymi zwierzetami i podobno wasza zdrową zywnoscią na chemii,paszach zachodnich i antybiotykach a nie Niemcami
      • Gość 2019-04-26 09:29:40
        Niemcy przerobią leżaka i wyeksportuja do Polski a ty go zjesz ,no ale co nam do tego ?. Twoje zdrowie
  • Olo 2019-04-25 19:13:22
    Nie no jak tak można pisać...ani jaśnie pan minister ani hodowcy nie mieli tym pojęcia ...to wina weterynarii zresztą jak wszystko czego nie można ogarnąć ustawą. Okazuje się że tylko USA może z tym burdelem zrobić porządek BRAWO USA pozdrawiam zespół KLAKIERÓW 😊
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.87.147.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.