Są to powiaty: sejnieński, augustowski, sokólski i białostocki.

KE poinformowała we wtorek wieczorem, że większe ograniczenia (dotyczące m.in. przemieszczania świń i produktów pochodzących od świń), będą obowiązywać w strefie skażenia 40-50 km w głąb kraju od granicy z Białorusią, w której pobliżu znaleziono zarażone ASF padłe dziki, a mniejsze w przyległej strefie buforowej. W tej strefie obostrzenia dotyczyć będę tylko żywych zwierząt, będzie im towarzyszyć monitoring.

Ponadto KE poinformowała o przyznaniu Polsce, Estonii, Litwie i Łotwie 3,5 mln euro na prewencję w związku z ASF m.in. na testy i dezynfekcję na granicach.

Strefa buforowa została wyznaczona w związku z wykryciem wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dwóch dzików w pobliżu białoruskiej granicy.

Jak powiedział PAP minister rolnictwa Marek Sawicki, zmniejszenie tej strefy spowoduje, że skala interwencji i pomocy dla rolników będzie zdecydowanie mniejsza. W nowej strefie znajdzie się ok. 46 tys. sztuk świń, a nie jak obecnie ok. 400 tys.

Sawicki poinformował, że w tym tygodniu na szerszą skalę ruszy skup tuczników ze strefy buforowej. Ocenił, że chodzi o 100-120 tys. świń.

Jak mówił, skup będzie odbywał się zarówno na zlecenie Agencji Rezerw Materiałowych, która będzie uzupełniała zapasy w związku z "zagrożeniem kryzysowym" na Białorusi, Ukrainie i w Rosji, jak i przez firmy przetwórcze.

Szef resortu rolnictwa zaznaczył, że wśród przedsiębiorców nadal nie ma zrozumienia w sprawie skupu żywca. - Wszystkim się wydaje, że to jakaś szczególna sytuacja, w której obowiązkiem państwa jest odkup świń i ich przerobienie. A państwo może tylko i wyłącznie wspierać ten mechanizm przez system dopłat do różnic rynkowych, a nie ma swoich instytucji, które by interweniowały - tłumaczył.

Minister podkreślił, że ARR nie będzie podpisywała żadnych umów na skup tuczników, bo to nie jest agencja interwencyjna. Ryzyko przetwórcze leży po stronie przedsiębiorców, jedyną zachętą rynkową jest cena surowca o 30 proc. niższa niż rynkowa.

Wyjaśnił, że wyroby mięsne i mięso wytworzone z tuczników pochodzących ze strefy buforowej nie będzie znakowane. Zaznaczył, że jest to pełnowartościowe mięso. Natomiast będzie znakowane świeże mięso pozyskane ze strefy zagrożonej.