PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Prywatne przechowywanie mało interesujące dla Polski

Prywatne przechowywanie mało interesujące dla Polski Polska w niewielkim stopniu uczestniczy w mechanizmie dopłat do przechowywania; fot. Fotolia

Polscy przedsiębiorcy w niewielkim stopniu korzystali z dopłat do prywatnego przechowywania masła i odtłuszczonego mleka w proszku, trochę lepiej wygląda to dla wieprzowiny.



Dopłaty do prywatnego przechowywania to od lat prawie jedyny mechanizm regulujący upadające rynki rolne, stosowany przez Unię Europejską. Czasowe ograniczenie nadwyżek produktów na rynku ma przyczyniać się do poprawy i stabilizacji sytuacji rynkowej.

Niestety, mechanizm ten jest mało efektywny dla Polski. Jak się dowiadujemy w Agencji Rynku Rolnego, zainteresowanie uzyskaniem dopłat do przechowywania jest w naszym kraju niewielkie. Dotyczy to zarówno masła, jak i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP):

„W 2015 roku Agencja Rynku Rolnego zawarła 24 umowy, które dotyczyły 504 ton masła. Stawki dopłat zostały ustalone przez KE na poziomie 18,93 EUR/tonę masła wprowadzonego do mechanizmu oraz  0,28 EUR/tonę na dzień przechowywania w odniesieniu do okresu objętego umową.

Ponadto ARR zawarła 26 umów, które dotyczyły 592 ton OMP. Stawki dopłat ustalono na poziomie 8,86 EUR/tonę OMP wprowadzonego do mechanizmu oraz 0,16 EUR/tonę na dzień przechowywania w odniesieniu do okresu objętego umową. Ponadto zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji UE 2015/1851 stawki dopłat dla OMP przechowywanego 365 dni wynoszą 8,86 EUR/tonę OMP wprowadzonego do mechanizmu oraz 0,35 EUR/tonę na dzień przechowywania w odniesieniu do okresu objętego umową.”

ARR informuje też o możliwości występowania o kolejne dopłaty do przechowywania masła i odtłuszczonego mleka w proszku:

„Do 30 września 2016 r. będzie można składać wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania masła i odtłuszczonego mleka w proszku. W związku z pogarszającą się sytuacją cenową na rynku mleka i prognozami utrzymania się presji cenowej w odniesieniu do masła i OMP, Komitet ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych pozytywnie zaopiniował projekt rozporządzenia wykonawczego KE dotyczącego wydłużenia terminu składania wniosków. Mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania masła i OMP był już raz przedłużany, ostatnio do 29 lutego.”

Jak się dowiadujemy, niewielkie jest też zainteresowanie ostatnimi dopłatami do przechowywania wieprzowiny: złożono 60 wniosków, a ich składanie trwało do 27 stycznia. Przedsiębiorcy z naszego kraju chcą przechować ok. 6 tys. ton mięsa. UE ma przechować ok. 90 tys. t wieprzowiny.

W załączniku znajduje się szczegółowy podział ze względu na produkty złożonych ostatnio wniosków o dopłaty do przechowywania wieprzowiny.

ARR nie odpowiedziała na nasze pytanie, jak procentowo mają się wydatki ponoszone na przechowywanie w Polsce do wydatków unijnych – ale wiadomo, że nie uczestniczymy w podziale dostępnych na przechowywanie pieniędzy w znaczący sposób: niedawno Ministerstwo Rolnictwa podało, że „dotychczas w Polsce przedsiębiorcy w niewielkim stopniu korzystali z dopłat do prywatnego przechowywania masła i OMP (na poziomie 1,2% i 0,4% ogółem produktów skierowanych do magazynów w UE odpowiednio dla OMP i masła)”.

Podobnie wygląda to dla wieprzowiny: mechanizmem dopłat do prywatnego przechowywania w Polsce od naszego przystąpienia do UE do końca grudnia 2015 r. objęto 22,3 tys. ton mięsa wieprzowego, wydatkując na ten cel ogółem 31,6 mln zł (w latach 2008, 2011 i 2015).

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.233.99
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!