Unia Europejska przeznacza określone kwoty na przechowywanie odtłuszczonego mleka w proszku, masła i wieprzowiny. Jaką część z tych pieniędzy otrzymuje Polska? Jak mają się wydatki na przechowywanie ponoszone w Polsce w stosunku do unijnych?

Jak się okazuje, tylko w przypadku wieprzowiny przedsiębiorcy w Polsce są zainteresowani przechowywaniem w stopniu porównywalnym z unijnymi.

Oto dane dotyczące wysokości artykułów zgłoszonych do przechowywania w poszczególnych państwach unijnych, udostępnione przez ARR.

 

Odtłuszczone mleko w proszku

W 2015 roku ARR rozpatrywała wnioski na przechowywanie 724 ton

Belgia 4464 t

Czechy 1538 t

Niemcy 11 224 t

Irlandia   6137 t

Hiszpania 7358 t

Francja   2622 t

Łotwa 597

Litwa 5 599

Holandia 10 735

Anglia 1065

 

 

Masło

Do ARR zgłoszono 546 t

Anglia 6224

Holandia 61 493

Litwa 3 608

Francja  20 478

Hiszpania 1 410

Irlandia 19379

Niemcy 17 340

Belgia 10 747

 

 

Wieprzowina (w t)

Polska 5928

Holandia 10 779

Włochy 5 758

Hiszpania 19303

Niemcy 26 137

Dania 11 676

Podobał się artykuł? Podziel się!