Dlaczego sprzedaż internetowa jest wyłączona z zasad sprzedaży bezpośredniej przez rolników?

Ministerstwo Finansów wyjaśnia, że „Ustawa z 9 kwietnia 2015 r. zakłada, że sprzedaż przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych będzie mogła odbywać się w miejscu, w którym produkty zostały wytworzone albo na targowiskach. Targowiskiem będzie każde miejsce przeznaczone do prowadzenia handlu, z wyjątkiem sprzedaży dokonywanej w budynkach lub w ich częściach. Sprzedaż przez Internet nie stanowi sprzedaży w miejscu wytworzenia produktów ani na targowisku.”

Wcześniej wiceminister Tadeusz Nalewajk informował posła Mariana Cyconia, że rolnicy prowadzący sprzedaż przez Internet mogą prowadzić taką sprzedaż, o ile spełniają wymagania związane z produkcją i wprowadzaniem na rynek: „Obowiązujące przepisy z zakresu bezpieczeństwa żywności nie zawierają przy tym zakazu sprzedaży żywności przez Internet. Każdy podmiot, który posiada uprawnienia do produkcji i sprzedaży żywności, może również prowadzić tego rodzaju formę sprzedaży, o ile spełnione zostaną wymagania nałożone na proces produkcji i wprowadzania na rynek wynikające z innych przepisów.”

Czy zatem rolnik sprzedający przez Internet nie spełnia przepisów nałożonych na proces produkcji i wprowadzania na rynek? Czy sprzedaż przez Internet jest wykonywana poza miejscem produkcji? Przecież rolnik może wykonywać ją z własnego gospodarstwa, a nawet poza budynkiem – jak chce znowelizowana ustawa. Pytamy w Ministerstwie Rolnictwa o powód wyłączenia sprzedaży internetowej z „dobrodziejstwa” tej ustawy, o odpowiedzi poinformujemy.