PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

świeże jarki to nie sa na pewno mrożone:)

poplak, 2012-10-30 13:54:16

Profesjonalizm. Prof. Pejsak podaje, że do naszego kraju wjechało 140 tyś transportów z prosiętami i warchlakami, a Gł. Lek. Wet. Związek uzupełnia, że średnio jeden transport to 600 do 800 sztuk. Z prostego wyliczenia wynika 140 000 x 600 szt. = 84 000 000 sztuk rocznie. A przecież mamy stały spadek pogłowia, który ocenia się na ok.11.5 miliona sztuk. Pytanie czy informacja o wielkości sprowadzanych warchlaków jest profesjonalna?

Obserwator, 2012-10-30 09:07:24

tak jeśli chodzi o mięsność a zwłaszcza wyrównanie to fakt powiem nawet więcej partia półtusz wygląda jak z świni sklonowanych jest niemal identyczna mnie chodziła o INNĄ JAKOŚĆ tych półtusz teraz to się wyczerpało i pewnie przychodzą świeże

jarki, 2012-10-28 09:04:14

jarki ja tez sie zgadzam, ale racji Ci nie moge przyznac nie zgadzam sie z tym ze polskie tusze sluzyly do podniesienia jakosci, nie spotkalem sie z zadnym zakładem miesnym ktory narzekalby na jakosc niemieckich poltusz mimo ze troche lat juz minelo i nasze sa coraz lepsze to zachodnie nie traca na jakosci sa bardziej miesne i wyrownane a to przy rozbiorce przy pracy na linii bardzo sie oplaca zakladom miesnym

poplak, 2012-10-27 10:43:32

jak zwykle zgadzam się z profesorem Zygmuntem Pejsakiem tylko co nam z bliskości do Rosji skoro nasi politycy popsuli stosunki z tym krajem i w nasze miejsce weszli Duńczycy i inni a teraz jest już za późno na wznowienie eksportu kolejnym popsutym rynkiem był rynek UK na przełomie lat 70-80 nasz bekon szedł tam z pocałowaniem ręki a dzisiaj wymyślili fundusze promocji produktów rolno-spożywczych i promują mięso na dalekim wschodzie śmieszne .

kiedy hodowałem świnie zużycie paszy powyżej 3kg miałem tylko raz w kryzysie zboża kiedy to kupiłem gotową paszę z golp@szu. prosięta odsadzałem nawet w wieku 21 dni zwykle 28-35dni i co z tego jak przyszła cena zboża 900zł/t a tuczniki były po 3zł/kg kto to wytrzyma ???
w tym czasie rozmawiałem z właścicielem ZM do którego sprzedawałem a on mi pokazuje po ile może kupić półtusze ja na to to poco bierze od polskich rolników skoro tamte są tańsze? odpowiedzi nie dostałem myślę że powodem była zła jakość tych półtusz i nasze świnie służyły do podniesienia jakości wyrobów z tego zakładu !!

jarki, 2012-10-27 09:41:46

A.Krzak - ale odbiorcy żywca nie mówili rolnikom nie prowadzcie dokumentacji, nie zapisujcie terminow krycia, nie zapisujcie swoich wyników nie liczcie prosiat - taka była mentalnosc rolnicy sami zgadzali sie na przypadkowosc w produkcji nikt ich do tego nie zmuszal

poplak, 2012-10-27 08:49:42

Dodać mozna wiele.
1. Profesjonalizm-tak jest niski.
2. Jego przyczyny? Odbiorcy żywca wieprzowego to ich zasługa. Wykorzystywali wachania na rynku żywca wieprzowego. Nie wiązali się z producentami umowami, bo lepiej zarabiali na wolnej amerykance. Biznes świński jest kapitałochłonny i nie można co rok czy 2 przestawiać się na innego rodzaju produkcję. Jest to związane z inwestycjami i przygotowaniem zawodowym. Jeżeli będą w miarę stabilne warunki ekonomiczne to dorównamy do średniej europejskiej. W sytuacji dzisiejszej nie bez znaczenia jest działanie Ministerstwa jak również uczonych z Instytutu Zootechniki.

A. Krzak, 2012-10-27 07:43:00

nic dodać nic ująć.

Alek, 2012-10-27 06:52:09



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

przem

wczoraj 35 mm a od lutego 325 mm, rzepaki się sypia w oczach

witch5

Pauczak zobacz jak niewielka odległość w linii  prostej nas dzieli a jestem sto litrów do tyłu w porównywalnym okresie . To że...