PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

Swinia jest bardzo wrazliwym produktem , ma sie zdecydowanie lepiej z dala od rzadu .

ogrodnik, 2013-02-28 00:47:24

racja, nie potrzeba wsparcia rządu konieczna jest jedynie opatrzność, wystarczyłoby ograniczyć "wymianę" handlową z zachodem, skąd przywozi się wątpliwej jakości mrożonki na wymianę za nasze świeże półtuszę i ja jestem zmuszony konsumować przetwory z tych smakołyków a moi sąsiedzi realizują straty na produkcji trzody chlewnej, gdyż zakłady mięsny cenami skupu rekompensują sobie koszty transportu oraz konieczność sprzedaży produktów w niskich cenach, aby konsument był zadowolony (proszę zauważyć, iż coraz częściej nieprzetworzone mięso jest droższe niż wyrób z tegoż samego mięsa - taki paradoks wartości dodanej w rzeczy samej)

kissmy..., 2012-12-18 23:32:50

Obecny rząd jest kolejnym likwidatorem polskiej hodowli trzody chlewnej. Polscy hodowcy nie mogą nawet korzystać z kredytów klęskowych i jeśli mają straty z powodu suszy lub mrozu są zmuszeni do brania kredytów komercyjnych.Teoretycznie można korzystać z PROW ale trzeba spełnić wiele bzdurnych przepisów z tzw dobrostanu co czyni przedsięwzięcie nieopłacalnym. Głoszone przez "profesorków" teorie ,że stada są zbyt małe to czysta demagogia bo jak zwiększając stado gdy produkcja jest nieopłacalna z powodu niskich cen spowodowanych zmowa cenowa zakładów mięsnych oraz spekulacja na rynku pasz. A to że musimy konkurować ze śmierdzącym mięsem z importu i dotowanym tucznikiem karmionym niedozwolonymi w Polsce paszami to kolejna dyskryminacja. Kontrole inspekcji wet szukające dziury w całym opierając się na "UNIJNYM PRAWIE" stosowanym tylko w Polsce starają się zniechęcić do hodowli. W takiej sytuacji za rok lub dwa zniszczą nas wszystkich .

hohoł, 2012-12-18 22:17:28

import miesa i wódki

ukasz, 2012-12-17 11:36:23

to co ostatnio czyni weterynaria kontrolujac hodowle wola o pomste do nieba !!!zdrowe swinie ida do utylizacji bo w paszach wykryto bialko zwierzece a jednoczesnie sprowadza sie z niemiec dani oraz krajow z poza uni mieso karmione maczkami i jest fajnie .mysle ze za pare chwil to nie bedzie czeko kontrolowac !!a rzad bedzie wspieral import miesa z rosji.

malorolny, 2012-12-17 10:25:40

dlatego na miesie powinny byc etykiety z jakiego kraju mieso pochodzi i z jakiego miesa zostaly wyprodukowane wedliny z krajowego czy zagranicznego od poczatku do konca oznaczenia kto ma mozliwosc niech wybiera to co chce

poplak, 2012-12-16 22:31:42

największy problem jest chyba z konsumentami, jeśli przetwory są znacznie tańsze niż surowe mięso to nie można mieć wątpliwości odnośnie do wątpliwej ich jakości, jednak żaden zakład mięsny nie pozwoli sobie na ograniczenie stosowania tanich półtusz z zachodu dopóki nie uczuli się na nie konsumenta, który obecnie zajada się przetworami z mrożonego mięsa zaimpregnowanego jeszcze solą przemysłową i kto wie o czym jeszcze się dowiemy, więc po cóż płacić więcej rolnikowi jeśli można przywieźć dużo taniego mięsa z zachodu bez żadnych ograniczeń i kontroli?

kissmy..., 2012-12-16 21:45:58

Najważniejszą sprawą jest nadzór nad importem.Inspekcja Wet. powinna sprawdzać czy tanie mięso sprowadzane przez przetwórców i markety spełnia normy jakościowe bo często zapach unoszący się ze stoisk z mięsem świadczy o tym że jest ono nie pierwszej świeżości .Często duży import taniego mięsa jest również powiązany z jakąś aferą np rok temu w Niemczech wykryto wieprzowinę zakażoną antybiotykiem i dioksynami i przyjechała do Polski w promocyjnej cenie.Kolejna sprawa to sprawdzenie tego czy produkowana przez zakład mięsny szynka jest zrobiona z szynki a nie z łopatki ponieważ na zachodzie przodki wieprzowe są mięsem drugiej klasy ,a więc tanim i nasza szynka nigdy z z nim nie wygra .Kiedyś proponowano mi polędwicę sopocką zrobioną z łopatki a powinna być, ze schabu .Dumping również jest niedozwolony a więc powinien być ścigany przez odpowiednie służby. Cenami powinien się zając urząd ochrony konkurencji bo wiadomo,że są dyktowane przez będące w zmowie duże koncerny.
A dopłaty może miałyby sens gdyby dopłacano do każdego tucznika ,bo inaczej trafią one do cwaniaków nastawionych na branie unijnych dotacji i kupią sobie oni kolejny traktor lub inną maszynę albo wyłożą kostka podwórko i tak zamiast pomóc wszystkim rolnikom za sponsorujemy jednego w gminie.

Jasiu, 2012-12-16 20:13:57

Jan Onufry zgadzam sie z Toba Polsus siedzi i nic nie robi co mogłoby bezposrednio poprawic sytuacje rolnika, tylko bawia sie na promocji miesa!takie gadanie to jedno i to samo pytam sie od ilu lat??? Ile czasu juz pan Biegniewski jest w zespole przy ministrze rolnictwa ds. odbudowy pogłowia.
Nie rozumiem po co pan Blicharski swoja droga zaklada kolejny tego typu zespol-ktory znowu nic nie zrobi??wstarczylby jeden a konkretny -ale widocznie znowu chodzi o pozyskanie jakichs pieniedzy, ktorych jak zwykle nawet rolnicy nie powachaja jeszcze rok, dwa poglowie jeszcze troche spadnie a polsus bedzie musial wynajdywac po wsiach rolnikow do wspolpracy

poplak, 2012-12-16 20:01:14

Witam.
Zapene wiele osób strasznie się na mnie obrazi ale artykuł to jedno wielkie biadolenie bez żadnych sensownych wniosków jak uzdrowić sytuację. Po pierwsze zarówno unijne prawo rolne, prawo wspólnotowe jak i przepisy krajowe nie przewiduje możliwości bezpośredniego wsparcia producentów wieprzowiny. Po drugie wsparcie może być przeznaczone na różnego typu szkolenia i akcje marketingowo-promocyjne. Skuteczność takich działań jest odczuwalna tylko dla firm reklamowych i kieszeni zarządów fundacji kierujących tymi programami. Tak było w przypadku PQS. Po trzecie wypowiedzi POLSUS`a nie powinny być nigdzie publikowane. Do aktualnej sytuacji krajowej hodowli organizacja ta mocno się przyłożyła. Sprowadzając polską hodowlę zarodową do poziomu klubu wzajemnej adoracji o szczątkowym potencjale produkcyjnym. Automatycznie niemalże na siłę wepchnęli krajowe fermy w objęcia firm genetycznych. Najsensowniejszym rozwiązaniem wydaje się skopiowanie z Niemiec systemu cen referencyjnych. Czyli częściowy nadzór nad importem polegający na kontrolowaniu czy nie trafia na krajowy rynek towar w cenach dumpingowych i czy zakłady nie duszą krajowej ceny jednocześnie płacąc za towar dużo drożej za granicą. Ale… tak długo jak o krajowej hodowli rozmowa toczy się pomiędzy POLSUS`em, Rządem, zakładami mięsnymi (czyli Schmitfield i Danisch Meat Group) i wtórze ekipy PSL to sytuacja się nie zmieni.

Jan Onufry, 2012-12-16 14:26:14

i jeszcze ogonowe trzeba parobkowi wypłacic

ukasz, 2012-12-16 13:57:38

i jeszcze te inne koszty 10zł świadectwo 4 zł za wypłacenie z konta

wąbrzeźno, 2012-12-16 13:42:12

@imen jestem tego samego zdania
cena tucznika jest ściśle powiązana z kalendarzem i niema wiele wspólnego z podażą .zakłady patrzą wyrwać ile się da te małe zdają sobie sprawę że padną razem z rolnikami w mojej okolicy wszystkie rzeźnie inwestują ale w innych działach

jarki, 2012-12-15 23:06:35

no właśnie świnie to odpad po produkcyjny po biogazowni więc jeśli jej nie mamy to zwijamy produkcję bo na razie świnie hoduje się dla gnoju nie dla mięsa do puki handel i przetwórstwo się nie opamięta

imen, 2012-12-15 23:00:45

@ Figo 78, mam znajomego w De. jakieś 70 muciek, chlewnia na 4000 tuczników, kurnik na 35000 kuraków i biogaz 500 kW.
Krowy marne, a zawsze były ładne. Świn mają dziś tylko 2000. gdyby nie " biznes plan " na biogaz że gnojowica i pomiot muszą iść do biogazowni to nie mieli by nic.
w zeszłym roku mówili że świnie szajse krowy szajse, kury ok, biogas GUT. dziś zostaje tylko biogas.
zebrali śr ok 80 t/ha buraka. połowa na kwotę , reszta w biogas. na przyszły rok ma plan zmniejszyc kuku, na rzecz buraków. Acha, gospodarstwo rodzinne :)
w starych chlewniach nie trzyma świń, bo ruszta nieunijne, miał zmieniać ale czeka ...

arszczecin, 2012-12-15 22:42:03



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

jarki

W tej fazie to już nie oszczędzam i nie kombinuję  Daję około 7l/ha znanej odżywki azotowej (36 extra) zabieg jest powtarzany ...

mieto35

Co można dać bezpiecznie z mikro na liść flagowy?