PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

<a href="http://on-line.shop.pl">hale rolnicze</a> pomogą zawalczyć o rosnący rynek zywnosci ekologicznej

marta, 2015-03-31 11:29:00

Zapraszam do poczytania o duńskim rynku żywności ekologicznej.
Zapraszam na http://jamaicaofthenorth.blogspot.dk/2014/02/ekologiczna-zywnosc-w-danii.html

jamaica of the north, 2014-02-12 19:14:51

Zapraszam do poczytania o duńskim rynku żywności ekologicznej.
Zapraszam na http://jamaicaofthenorth.blogspot.dk/2014/02/ekologiczna-zywnosc-w-danii.html

Kasia, 2014-02-12 18:59:45

bydło mięsne akurat nie pasuje do mojej wizji, z mięsonośnych odpowiada mi wyłącznie prymitywna trzoda chlewna a z mlekodajnych czworonogów kozy, ale z publikacją się zapoznam - dziękuję

kissmy..., 2013-01-22 22:01:15

kolego, wpisz w google "chów bydła mięsnego metodami ekologicznymi" wydane przez Centrum Doractwa Rolniczego w Brwinowie

Dobra publikacja

rol-nick, 2013-01-22 20:01:27

wstrzykujesz dokładnie 100% substancji szkodliwych część w kurę (rosół rozpływa się w ustach) a część w jajko, ale cały problem tkwi w podejściu,

ja cały czas opracowuje koncept utworzenia gospodarstwa ekologicznego (poszukuję lokalizacji i opracowuję strukturę produkcji), ale w dalszym ciągu mnie na to nie stać, o niedoborach wiedzy nie wspominając, więc chciałbym zapytać praktyków jaka jest optymalna wielkość produkcji (ha) i jakie macie pogłowie DJP/ha?

kissmy..., 2013-01-22 14:58:30

To,że dodaję 5% pasz konwencjonalnych nie oznacza,że wstrzykuję bezpośrednio do jajka ekologicznego pestycydy,azotyny i inną chemię w ilości 5% masy jajka!
Ja byłem wielokrotnie w gospodarstwach ekologicznych na tzw zachodzie i naprawdę nie jest tam tak pięknie.Wolę naszą żywność konwencjonalną niż ich ekologiczną,wcale nie jest tam tak słodko ,tam farmer nie jest filantropem i nastawiony jest tylko na szybki zysk bardziej niż nasz rolnik,który robi niektóre rzeczy z przyzwyczajenia,społecznie!

ekojajo, 2013-01-22 12:00:35

Konsument oczekuje żywności bez chemii. Bardzo dobrej jakościowo, wizualnie atrakcyjnej i ładnie zapakowanej w odpowiedniej wielkości opakowania. Wielu klientów wybiera żywność eko z powodu alergii na chemię w żywności "konwencjonalnej".

Kto się spotkał z alergiami ten wie jaki to ogromny problem i wciąż się nasilający u coraz większej grupy ludzi. Dość wspomnieć, że sam w szkole średniej miałem kolegę z alergią na grykę. Wiedział o tym ale jakoś raz nie przypilnował tego co je i po kilku minutach, gdyby nie wapno które miał stale pod ręką, to by się udusił, bo tak zapuchł. Wyglądał jak księżyc w pełni.

Z uwagi na alergie nawet nie wolno przechowywać plonów różnych roślin blisko siebie, po to właśnie, by nie zabić konsumenta.

Możesz mieć wątpliwości co do bezpieczeństwa i zdrowia żywności eko ale odbiorcy szczególnie hurtowi, nie kupuja g... Towar zanim wyjdzie z gospodarstwa najpierw jedzie na badanie kosztujące 200 Eur i dopiero po spełnieniu wszystkich warunków jest zielone światło, że można wysyłać transport.

rol-nick, 2013-01-22 02:03:48

ale jeśli będzie w 95% eko to na moje jest ok
weźmy tą ze wschodu przecież tam stosują pestycydy które w europie są zakazane od wielu lat

jarki, 2013-01-21 22:50:46

celowo zaniechałem umieszczenia znaku zapytania, ale jeśli już się przyznałeś to wskaż proszę jakie są oczekiwania konsumenta? czy jest on świadomy metod produkcji i przydatności produktów ekologicznych? pozwolę sobie tutaj dodać, iż żywność ekologiczna nie musi wcale być bezpieczniejsza i zdrowsza od konwencjonalnej, ale to już zależy wyłącznie od świadomości i wiedzy producenta

kissmy..., 2013-01-21 22:25:21

Kissmy

znam. Wielu takich znam. Jestem jednym z nich

rol-nick, 2013-01-21 18:59:30

dlaczego mam w takim razie kupić takie ekologiczne jajko? właśnie te wszystkie regulacje są chore, oszukuje się konsumenta wciskając mu eko certyfikat jajka faszerowanego 5% mieszanką azotanów i pestycydów, aby tenże oblizywał się już przy kasie, znacie jakiegoś certyfikowanego rolnika, który w żadnym obszarze działalności rolniczej nie ucieka się do rolnictwa "konwencjonalnego"

kissmy..., 2013-01-21 16:26:38

@ do kissmy i rol-nick
Rozporządzenie UE mówi o odstępstwach,w dawce pokarmowej dla nieprzeżuwaczy a więc i kur dopuszcza się do 5% pasz konwencjonalnych w stosunku rocznym w przeliczeniu na suchą mase tzn dając dziennie 100 kg pszenicy ekologicznej czyli 90 kg suchej masy moge dać 50 kg liści z kapusty nie ekologicznej czyli 5 kgkg suchej masyi jest ok.
To jest własnie nieznajomość tematu,chcecie być świętsi od papieża,oto mi chodzi,że Polacy są nadgorliwi,sami źle interpretują prawo unijne i wymyślają normy ponad te unijne!
Człowiek je kapuśniak czy bigos i jest ok a kurka skubnie 5% listków i jest szum ,że rolnik jest oszustem to jest chore.
P.S odnosi się te 5% do roku natomiast w dawce jednorazowej może być nawet do 25% paszy konwencjonalnej!!!!

ekojajo, 2013-01-21 12:16:31

Problemem nie jest brak przetwórni, ale nadgorliwość polskich urzędników i "ekspertów' z ministerstw. Stworzyli oni procedury, które z biznesowego punktu widzenia uniemożliwiają tworzenie małych przetwórni przez producentów rolnych. Rolnicy z Niemiec, Czech, Belgii mają to samo prawo bezpieczeństwa żywności UE, a ilość małych ekologicznych przetwórni o wiele większą. Różnica jest w podejściu administracji. W innych krajach urzędnik tak nagina prawo UE, by producenci inwestowali w przetwórnie. W Polsce urzędnik tak nagina prawo by zgnoić producenta.

agrounia, 2013-01-21 11:11:52

do rol-nlck

i co ja mam z Tobą zrobić???

rol-nick, 2013-01-21 10:01:04



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

jarki

Dobrze gadasz ale najpierw to trzeba w Toruniu zrobić porządek   

arszczecin

Miwigos, aby to zrobić trzeba szyszke aut