PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

Jako kulinarny szkoleniowiec, organizator wielu konkursów kulinarnych w Polsce i zagranicą i były Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników pragnę podzielić się kilkoma uwagami z aktywna częścią ludzi kultywujących i pragnących rozkwitu polskiej kultury agroturystycznej!
Kultura kulinarna regionów w Polsce to nie siermiężne gotowania na ognisku w prymitywnych warunkach ale tradycja smaku, wykorzystania produktów dostępnych w regionie , która nadal jest rozwijana i wzbogacona o nowe możliwości techniczne i dostęp do przypraw i produktów kiedyś niedostępnych dla rozwoju oryginalnych , własnych smaków !!!!
Należy się dostosować do potrzeb współczesnego konsumenta , ciekawego smaku tradycji i nowości w dziedzinie kulinarnej .
Nie można do dziedziny tradycji zaliczyć powstające masowo tzw. Paszarnie MC DONALD, ITP. Pozwalające ludziom zaspokoić swój zwierzęcy głód !!.
Ludzie kulturalni spożywają posiłek aby zaspokoić swój głód w sposób kulturalny, estetyczny , oryginalny, tradycyjny, niepowtarzalny bo regionalny i spożyć miłe jedzenia .
Tylko oryginalność smaków , pozwala na ściągniecie do siebie smakoszy i ludzi doceniających smak i tradycje wykonania .
Obcokrajowcy szukają oryginalnych potraw i smaku danego regionu , w danym kraju , a nie siermiężnego naśladownictwa potraw z kraju im znanego !!!!
Polska kuchnia , jako tygiel kultur , porównywalna była do francuskiej – tyle w niej było smaków , potraw .
Dostępne były wszystkie zioła, przyprawy , produkty , które często przez Polskę trafiały do Niemiec, Francji .
Nie ma innej kuchni z taka ilością zup, potraw z ryb słodkowodnych i różnorakiego przygotowania mięs , dziczyzny, drobiu i ciast !!!!!
Wystarczy tylko odnowić, poszukać przepisy naszych babć , ciotek i dodać własną inwencją – tradycja smaku jest w nas zakorzeniona , potrzeba odświeżenia i dostępu do tradycji !!!
Kultywując kulturę kulinarną naszych przodków jesteśmy oryginalni i ciekawi dla turystów !!!- Naśladując siermiężnie kuchnie innych narodów jesteśmy miernym plagiatem, lekceważonym przez gości przyjeżdżających do naszego kraju !!!!
Rozwój kultury , także kulinarnej nie może zależeć od decyzji urzędników państwowych .
To my Naród wybieramy i zatrudniamy urzędników aby organizowali życie publiczne według naszych potrzeb i według naszych życzeń .
Inaczej stajemy się niewolnikami naszych pracowników - wybranych i opłacanych przez nas urzędników !!!
Polska to nie słoma, wóz, koń - polska to nowoczesność , gastronomia, produkty spożywcze i techniczne oraz tradycja w europejskim wydaniu !!!!
LESZEK GRYKA
Studio Kulinarne Gales
TEL. 604 33 29 13

LESZEK GRYKA, 2013-06-04 00:21:39



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

arszczecin

Dziś odbyła się podkomisja w sprawie prawa łowieckiego. łączny czas 40 minut? czas podróży 16 . Godzin :P  Najwięcej śniegu u tego...

jarki

Ty tańczący z dzikami co tam polityki w kuluarach  gadajo o dzikach