PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KOMENTARZE

  • Kiszonkarz 2013-09-20 23:25:39
    W artykule błędnie interpretuje się termin - wtórna fermentacja. Nie jest to, jak się powszechnie uważa zagrzewanie się kiszonki podczas jej wybierania na skutek dostępu do niej powietrza (obojętnie, latem czy zimą). Wówczas też wymagany były zapis "wtórna fermentacja" na odróżnienie procesu tlenowego od beztlenowego, jakim jest fermentacja. A w rzeczywistości to zjawisko, to po prostu tlenowe psucie się kiszonki, popularnie nazywane też gniciem. Za ten proces odpowiedzialne są drożdże i pleśnie. Wtórna fermentacja natomiast, to fermentacja masłowa wywoływana przez bakterie Clostridium w trakcie tzw. fazy stabilnej kiszenia, czyli wówczas, gdy zakiszony surowiec znajduje się w silosie. Kwas masłowy jest przez te bakterie produkowany poprzez rozkład kwasu mlekowego. Te bakterie mogą być sacharolityczne lub proteolityczne. Obecność kwasu masłowego na poziomie powyżej 5 g w kg suchej masy jest dowodem na istotną działalność bakterii Clostridium. Niewielka koncentracja azotu amoniakalnego w połączeniu z dużą koncentracją kwasu masłowego sugerowałaby, że dominującymi były gatunki sacharolityczne, a nie proteolityczne. Informacje te są powszechnie podawane w literaturze, też w języku polskim. Do tej pory nie udowodniono, że jakiś dodatek kiszonkarski przeciwdziała wtórnej fermentacji, bo aby zahamować działalność bakterii Clostridium zakiszany surowiec powinien zawierać 4,4-13,3 g azotanów w kg suchej masy, co zostało udowodnione w badaniach. Nie jest skuteczna ani większa, ani mniejsza ich ilość.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.71.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!