PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

u mnie jest taki problem,że sieję troche grochu ale do skupu przyjmuja tylko łubin... zwiększyłbym uprawę ale gdyby był skup bo i w plonie groch lepszy

macias, 2014-05-29 01:03:02

Wg mnie zdecydowanie groch. Wprawdzie mniej białka, ale praktycznie brak związków antyżywieniowych. Niewielkie ilości tanin, nie mających wpływu na wyniki tuczu. W paszach dla brojlerów z powodzeniem można stosować 20% dodatek grochu, a z łubinem jest już problem... Ogólnie sam pomysł powiększania areału strączkowych jest ok, problem tylko w tym że na chwile obecną nie jesteśmy w stanie wyprodukować ich tyle, żeby pokryć zapotrzebowanie.

BW, 2014-05-28 19:47:21

a co lepsze krajowe: łubin czy groch?

macias, 2014-05-28 17:09:41

od dawna niezmiennie proponuję białko z rodzimych strączkowych
mam posiany na próbę groch i jak na razie zapowiada się rewelacyjnie

jarki, 2014-05-28 13:13:03

Problem "rybiego" zapachu został również wyeliminowany już kilka lat temu u kur Hy-Line Brown. Panie autorze, dobrze byłoby uzupełnić artykuł.

BP, 2014-05-28 12:04:39

Co chwile czytam artykuł o białku roślinnym. Ale tak naprawdę to nie chcemy zastąpić śruty sojowej czymś co się produkuje w kraju. Ja już się przekonałem, aktualnie moje kury żywię ze swoich upraw zbożami i kukurydzą, jak mi brakuje to dokupię u innego rolnika, jaja znoszą i nie ma takiego zapachu jak kiedyś. Próbuję zastosować łubin soję i inne z własnych upraw ale na razie to ciężko uzyskać plon z tych upraw ale się nie poddaj co roku trochę pieniędzy tracę ale może za parę lat...

Johnny B., 2014-05-27 18:36:53

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Stąd ten efekt. W tak krotkim czasie nie ma szans zeby cos zbudować, wiec pozostało się modlić ze nie wprowadzą nam tego zakazu

Popierający protest, 2014-05-27 18:31:27

Masz rację. Powiedz tylko, jakie szanse na to ze w 2,5 roku rozwiniemy skalę produkcji soi, na tyle, zeby zaspokoić krajowe zapotrzebowanie? Od dziesięcioleci próbujemy uprawiać u nas soje, i efekt póki co mizerny. Bądźmy realistami.

BW, 2014-05-27 17:51:21

Rzepak nie jest rzadną alternatywą dla soi. Nie ma rośliny która mogła by ją zastąpić. Więc zamiast się wygłupiać z rzepakiem czy innymi grochami, bobikami postawmy na soję ale krajową i rozwinmy produkcję

Popierający protest, 2014-05-27 17:05:33

Stawianie na rzepak nie jest chyba kwestią wyboru, lecz koniecznością. Pojawia się bowiem pytanie: co zrobimy po 2017 roku, kiedy prawdopodobnie wejdzie w życie zakaz stosowania pasz GMO? W tej sytuacji nie mają sensu rozważania nad wyższością soi nad rzepakiem, i odwrotnie. Istotne jest to, czym za 2,5 roku zastąpimy modyfikowaną genetycznie soję, bo na dzień dzisiejszy poza rzepakiem nie widzę innego poważnego rozwiązania. Ale zgodzę się, że można było pokusić się o krótkie porównanie surowców sojowych i rzepakowych. Może w przyszłości coś w tym temacie napiszę.

Bartek Wojtaszczyk, 2014-05-27 16:35:06

brakuje mi porównania: która pasza lepsza ze śruty rzepakowej czy sojowej? czy nie ma róznicy? w artykule nie ma na to odpowiedzi.... skoro sprowadzamy takie ilości to moze lepsza jednak sojowa, ktora ma jesli się nie myle lepiej przyswajalne białko

Może ADMIN cos podpowie w tym temacie?

macias, 2014-05-27 15:48:16



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

arszczecin

Jarki, zalezy pod jakim kątem spojrzeć. Jeśli pod kontem rolniczym, tak spiereić. Jeśli pod kontem pzł to wzmocnić. Tam jest walka drużyn....

jarki

To tak jak zwykle czy w Warszawie czy też w Brukseli  Co by tu jeszcze spie..olić