PARTNERZY PORTALU partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

u mnie jest taki problem,że sieję troche grochu ale do skupu przyjmuja tylko łubin... zwiększyłbym uprawę ale gdyby był skup bo i w plonie groch lepszy

macias, 2014-05-29 01:03:02

Wg mnie zdecydowanie groch. Wprawdzie mniej białka, ale praktycznie brak związków antyżywieniowych. Niewielkie ilości tanin, nie mających wpływu na wyniki tuczu. W paszach dla brojlerów z powodzeniem można stosować 20% dodatek grochu, a z łubinem jest już problem... Ogólnie sam pomysł powiększania areału strączkowych jest ok, problem tylko w tym że na chwile obecną nie jesteśmy w stanie wyprodukować ich tyle, żeby pokryć zapotrzebowanie.

BW, 2014-05-28 19:47:21

a co lepsze krajowe: łubin czy groch?

macias, 2014-05-28 17:09:41

od dawna niezmiennie proponuję białko z rodzimych strączkowych
mam posiany na próbę groch i jak na razie zapowiada się rewelacyjnie

jarki, 2014-05-28 13:13:03

Problem "rybiego" zapachu został również wyeliminowany już kilka lat temu u kur Hy-Line Brown. Panie autorze, dobrze byłoby uzupełnić artykuł.

BP, 2014-05-28 12:04:39

Co chwile czytam artykuł o białku roślinnym. Ale tak naprawdę to nie chcemy zastąpić śruty sojowej czymś co się produkuje w kraju. Ja już się przekonałem, aktualnie moje kury żywię ze swoich upraw zbożami i kukurydzą, jak mi brakuje to dokupię u innego rolnika, jaja znoszą i nie ma takiego zapachu jak kiedyś. Próbuję zastosować łubin soję i inne z własnych upraw ale na razie to ciężko uzyskać plon z tych upraw ale się nie poddaj co roku trochę pieniędzy tracę ale może za parę lat...

Johnny B., 2014-05-27 18:36:53

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Stąd ten efekt. W tak krotkim czasie nie ma szans zeby cos zbudować, wiec pozostało się modlić ze nie wprowadzą nam tego zakazu

Popierający protest, 2014-05-27 18:31:27

Masz rację. Powiedz tylko, jakie szanse na to ze w 2,5 roku rozwiniemy skalę produkcji soi, na tyle, zeby zaspokoić krajowe zapotrzebowanie? Od dziesięcioleci próbujemy uprawiać u nas soje, i efekt póki co mizerny. Bądźmy realistami.

BW, 2014-05-27 17:51:21

Rzepak nie jest rzadną alternatywą dla soi. Nie ma rośliny która mogła by ją zastąpić. Więc zamiast się wygłupiać z rzepakiem czy innymi grochami, bobikami postawmy na soję ale krajową i rozwinmy produkcję

Popierający protest, 2014-05-27 17:05:33

Stawianie na rzepak nie jest chyba kwestią wyboru, lecz koniecznością. Pojawia się bowiem pytanie: co zrobimy po 2017 roku, kiedy prawdopodobnie wejdzie w życie zakaz stosowania pasz GMO? W tej sytuacji nie mają sensu rozważania nad wyższością soi nad rzepakiem, i odwrotnie. Istotne jest to, czym za 2,5 roku zastąpimy modyfikowaną genetycznie soję, bo na dzień dzisiejszy poza rzepakiem nie widzę innego poważnego rozwiązania. Ale zgodzę się, że można było pokusić się o krótkie porównanie surowców sojowych i rzepakowych. Może w przyszłości coś w tym temacie napiszę.

Bartek Wojtaszczyk, 2014-05-27 16:35:06

brakuje mi porównania: która pasza lepsza ze śruty rzepakowej czy sojowej? czy nie ma róznicy? w artykule nie ma na to odpowiedzi.... skoro sprowadzamy takie ilości to moze lepsza jednak sojowa, ktora ma jesli się nie myle lepiej przyswajalne białko

Może ADMIN cos podpowie w tym temacie?

macias, 2014-05-27 15:48:16



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

  • GORĄCE OFERTY:

  • GORĄCE OFERTY:

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

Marecki

Na których Kaszubach? Rano to sprawdzę.

laudor

Według mnie jak będzie mocno sucho w maju ,to ta woda co jest nic nie da,to jarej nakosiłeś ponad 9 ton,a groch po ile sprzedaliście Jakoś mi...

laudor

- Ty, Zenek, słyszałeś - rolnicy chcą wyższych cen Żywca! Popieprzyło ich? - Wieprzowego żywca, kretynie. Wieprzowego!