PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KOMENTARZE

  • macias 2014-05-29 01:03:02
    u mnie jest taki problem,że sieję troche grochu ale do skupu przyjmuja tylko łubin... zwiększyłbym uprawę ale gdyby był skup bo i w plonie groch lepszy
  • BW 2014-05-28 19:47:21
    Wg mnie zdecydowanie groch. Wprawdzie mniej białka, ale praktycznie brak związków antyżywieniowych. Niewielkie ilości tanin, nie mających wpływu na wyniki tuczu. W paszach dla brojlerów z powodzeniem można stosować 20% dodatek grochu, a z łubinem jest już problem... Ogólnie sam pomysł powiększania areału strączkowych jest ok, problem tylko w tym że na chwile obecną nie jesteśmy w stanie wyprodukować ich tyle, żeby pokryć zapotrzebowanie.
  • macias 2014-05-28 17:09:41
    a co lepsze krajowe: łubin czy groch?
  • jarki 2014-05-28 13:13:03
    od dawna niezmiennie proponuję białko z rodzimych strączkowych
    mam posiany na próbę groch i jak na razie zapowiada się rewelacyjnie
  • BP 2014-05-28 12:04:39
    Problem "rybiego" zapachu został również wyeliminowany już kilka lat temu u kur Hy-Line Brown. Panie autorze, dobrze byłoby uzupełnić artykuł.
  • Johnny B. 2014-05-27 18:36:53
    Co chwile czytam artykuł o białku roślinnym. Ale tak naprawdę to nie chcemy zastąpić śruty sojowej czymś co się produkuje w kraju. Ja już się przekonałem, aktualnie moje kury żywię ze swoich upraw zbożami i kukurydzą, jak mi brakuje to dokupię u innego rolnika, jaja znoszą i nie ma takiego zapachu jak kiedyś. Próbuję zastosować łubin soję i inne z własnych upraw ale na razie to ciężko uzyskać plon z tych upraw ale się nie poddaj co roku trochę pieniędzy tracę ale może za parę lat...
  • Popierający protest 2014-05-27 18:31:27
    Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Stąd ten efekt. W tak krotkim czasie nie ma szans zeby cos zbudować, wiec pozostało się modlić ze nie wprowadzą nam tego zakazu
  • BW 2014-05-27 17:51:21
    Masz rację. Powiedz tylko, jakie szanse na to ze w 2,5 roku rozwiniemy skalę produkcji soi, na tyle, zeby zaspokoić krajowe zapotrzebowanie? Od dziesięcioleci próbujemy uprawiać u nas soje, i efekt póki co mizerny. Bądźmy realistami.
  • Popierający protest 2014-05-27 17:05:33
    Rzepak nie jest rzadną alternatywą dla soi. Nie ma rośliny która mogła by ją zastąpić. Więc zamiast się wygłupiać z rzepakiem czy innymi grochami, bobikami postawmy na soję ale krajową i rozwinmy produkcję
  • Bartek Wojtaszczyk 2014-05-27 16:35:06
    Stawianie na rzepak nie jest chyba kwestią wyboru, lecz koniecznością. Pojawia się bowiem pytanie: co zrobimy po 2017 roku, kiedy prawdopodobnie wejdzie w życie zakaz stosowania pasz GMO? W tej sytuacji nie mają sensu rozważania nad wyższością soi nad rzepakiem, i odwrotnie. Istotne jest to, czym za 2,5 roku zastąpimy modyfikowaną genetycznie soję, bo na dzień dzisiejszy poza rzepakiem nie widzę innego poważnego rozwiązania. Ale zgodzę się, że można było pokusić się o krótkie porównanie surowców sojowych i rzepakowych. Może w przyszłości coś w tym temacie napiszę.
  • macias 2014-05-27 15:48:16
    brakuje mi porównania: która pasza lepsza ze śruty rzepakowej czy sojowej? czy nie ma róznicy? w artykule nie ma na to odpowiedzi.... skoro sprowadzamy takie ilości to moze lepsza jednak sojowa, ktora ma jesli się nie myle lepiej przyswajalne białko

    Może ADMIN cos podpowie w tym temacie?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.223.212
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!