PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

Z kim ma psl kolację ćwoku pslowski? To trzeba było przegłosować.

Stiopa, 2014-12-07 22:42:58

Baca56, Kto ce zmusza do hodowli wynajmij se kosiarke z bijakiem i lich kase.

ekorol, 2014-12-07 22:41:55

TAKIE BZDUR MOŻE WYGADYWAĆ TYLKO PISUAR ,W KOŃCU WZIELI PEWNIE KASĘ ZA WPROWADZENIE TEJ USTAWY KTÓRA OSŁABIA PAŃSTWO POLSKIE I DOPROWADZA DO BANKRUCTWA NAJBIEDNIEJSZEGO ROLNIKA ,CIEKAWE ILE KOSZTOWAŁO BIZNESMENÓW Z UNII ZNISZCZENIE TEJ GAŁĘZI PRZEMYSŁU W POLSCE . OCZYWIŚCIE ŻE EKSPORT JEST PODOBNY BO KAŻDA SZTUKA KTÓRA MIAŁA BYĆ UBITA W `POLSCE JEDZIE DO UNII NA UBÓJ ZA CO PŁACĄ NAJBIEDNIEJSI A KACZKA PEWNIE NIEDŁUGO JAK TUSK DOSTANIE POSADKĘ ZA PROMOWANIE BIZNESU W STAREJ UNII

PRAWDZIC777, 2014-12-07 22:12:53

@jach
Kiedy pisałem "zero kosztów", to oczywiście jest pewne przerysowanie.
Ale koszt wynajęcia kosiarki bijakowej wynosi 150 - 200zł/ha. Jeden przejazd w roku.
A znam takich, którzy i to olewają - sankcja za nieskoszenie to tylko 20% płatności, jak złapią. Nie trzeba traktorów, maszyn do zbioru zielonki/siana, nie trzeba stada, ogrodzeń, wiat na bydło, na maszyny, nie trzeba wodopojów, zero problemów ze składowaniem paszy i tej całej długiej listy kosztów i problemów które się pojawiają, gdy masz bydło.
Ja wiem, że w Wielkopolsce są inne realia, ale cały pas południowy w Polsce to góry.
I tutaj realnie alternatywy uprawowej nie ma - klimat, słabe gleby, kamienie itd.
Jedynym sensownym wyjściem jest hodowla, w oparciu głównie o TUZ. Tak było przed wojną, za komuny, i tak jest w górach praktycznie w całej Europie.
I to mogłoby u nas też rozkwitać, tylko trzeba pomóc hodowcom zamiast pompować grube darmowe pieniądze w pozorantów.
Co do chętnych na wolowinę po 30zł/kg, to trochę ich jest. Oczywiscie nie wszystkich na to stać, ale są chętni. No ale nie mówimy tu o wybrakowanych krowach hf.
Problem - jak do nich dotrzeć, jak pokonać bariery administracyjne - trzeba się organizować, budować rynek, sieć odbiorców. Ale naprawdę w Polsce możliwa jest konsumpcja wołowiny znacznie wyższa niż 1,6kg rocznie na osobę...
Do tego szanse na eksport choćby do UE.
Przy takim samym wsparciu jak w Niemczech czy Francji jesteśmy w stanie sprzedać taniej, niż oni. Bo ziemia ciągle tańsza, robocizna tańsza, mamy mniejsze wymagania, jesteśmy mniej rozpuszczeni. Ale polityka jest taka, ze nie dość, ze płatności mamy znacznie niższe, to jeszcze wspierają one "przekrętów", a nie rolników. Więc łąki stoją puste, ludzie nie mają roboty, nie ma produkcji. Nie zarobi mechanik od maszyn, sklep ze sznurkiem i gwoździami, weterynarz, nie zarobi miejscowa mała ubojnia i sklepik z mięsem, nie zarobią budowlańcy od wiat czy obór i cała ta masa ludzi, którzy mogliby żyć w otoczeniu rolnictwa.
I to marnowanie potencjału mnie irytuje.

baca56, 2014-05-31 10:07:22

Baca, dobrze, że jesteś :) Mądrych Pastuszków tak mało...

Owieczka, 2014-05-31 08:50:41

Baca
Gratuluje zera kosztów na tych Twoich łąkach tylko " jak popatrzysz szerzej" to takich Lakowych hodowców jak ty w tym kraju jest garstka ,reszta to hodowcy bazujący na kukurydzach ,lucernach , koniczynach uprawianych na gruntach ornych gdzie jedyna dotacja to JPO i ew. do motylkowych. POLSKA to nie tylko nieużytki w gorach ale też np. Wielkopolska gdzie nie znajdziesz ogrodka którego by ktoś nie użytkowal , a grunty nie sa obsadzone w 10 % tylko w 110% .Komu chcesz sprzedać tego byka po uboju bo ja chetnych na mieso wołowe w cenie 30 zł /kg nie widze i ile go sprzedaż- jednego na rok?

jach, 2014-05-31 08:09:09

@jach
Gdzie ja napisałem, ze "nic się nie stało"? W bydełku mięsnym jest kiepsko, lepszy wynik finansowy można uzyskać mieląc raz do roku trawę na łąkach zgłoszonych na eko~, botaniczne czy derkaczowe - praktycznie zero kosztów, zero roboty.
Też mnie krew zalewa. Ale nie mogę się zgodzić z tezą, że całe zło bierze się z zakazu uboju rytualnego - moim zdaniem to hasło ma przesłonić rzeczywiste mechanizmy i przyczyny naszej mizerii.
Kilka luźnych uwag, z pozoru bez związku:
1. Co do tych danych z "bydła mięsnego", to też zacząłem mieć wątpliwości. Generalnie jest wk**jące, że wszystkie instytucje w naszym kraju - czy to MRiRW, czy GUS, czy PZHiPBM, czy Izby, czy prasa, TV, czy portale internetowe podają dane liczbowe, którym nie można ufać. Ale za to drukowane na kredowym papierze....
2. Jakiś rok z hakiem temu Turcja obłożyła cłem wołowinę z UE, i to jest ważna przyczyna spadku eksportu w tym kierunku.
3. dwa miesiące temu jeden z Zakładów Mięsnych przeprowadził w mojej okolicy zmasowaną akcję propagandową - politycy, burmistrzowie, działacze Izb Rolniczych itd. organizowali (w swoich salach) spotkania rolników z przedstawicielami Zakładów Mięsnych XYZ. Naganiali działącze, sołtysi... Kilka(naście) spotkań w moim powiecie.
Piękna gadka o długotrwałej współpracy, tere-fere, ale przyciśnięci do muru oferowali 6,20 - 6,50za kg byka, i usiłowali wcisnąć "współpracę", czyli kontraktowy tucz ich cielaków po 5zł/kg przyrostu. Tyle, że cielaki małe, drogie, a do tego hf, który w naszej okolicy (góry!) zupełnie się nie sprawdza, tylko Farmutil ma zyski. W tym samym czasie w TV był program Sekielskiego o tym, że Zakłady mięsne XYZ naruszając prawo ciągle dokonują UR i sprzedają korzystnie koszerne mięso w Jerozolimie. Kto zyskuje, kto traci?
4. Przecieki n/t płatności JPO z silnym wsparciem pierwszych 5 hektarów i dużym spadkiem powyżej 30ha przeliczyłem - wychodzi mi 200euro/ha. Niemcy mają 370, Francuzi podobnie.
No i oni mają wsparcie do bydła mięsnego, ja mam ZERO. Ministerstwo tłumaczy, że mogą wspierać jedynie przy drastycznym spadku produkcji. Ale produkcji bydła mięsnego w Polsce praktycznie nie było, więc nie ma co spadać. Zatem na miejsce zlikwidowanych małych stad mlecznych mają wejść krzaki, ugory, eko-derkacze i tym podobne przekręty, ale nie bydło mięsne. To dlaczego coś chrzanią o restrukturyzacji, modernizacji i rozwoju?
5. Wielokrotnie postulowaliśmy powiązanie wszelkich płatności do łąk z produkcją zwierzęcą.
Bo wtedy nie wyciekałaby kasa do osób i firm które jedynie pozorują działalność rolniczą dla dopłat - blokując ziemię dla hodowli. Odpowiedź ministerstwa zawsze ta sama - nie da się. Zasłaniają się Brukselą. Tymczasem jest to możliwe - np. w płatnościach "eko" do UZ jest powiązanie ze zwierzętami.
Kto ma w tym interes?
6. Polska wyeksportowała w zeszłym roku ok. 340 tys. ton wołowiny. Dodatkowo UE corocznie importuje spoza swojego obszary ok. 450 tys ton.
W moim powiecie obsada użytków zielonych jest na poziomie 10%. Bezrobocie jak cholera. Jest potencjał?
7. Mięso z byka można sprzedać za cenę dwukrotnie wyższą niż (przyzwoita!) cena żywca. Problemem są koszta (przy małej skali), ale przede wszystkim restrykcje urzędowe stojące na przeszkodzie sprzedaży bezpośredniej. Kto się boi chłopskiej konkurencji?
...
Można tak długo. Zachęcam Cię @jach do przemyślenia tego wszystkiego trochę szerzej...

Pozdrawiam

baca56, 2014-05-31 00:18:14

Arszczecin na dobranoc poczytaj o trolowaniu bo mylisz pojecia wiec sie doucz a po drugie tak psioczysz na PSl a wspierasz je z całych sił co Ty masz rozdwojenie jazni??

wysz, 2014-05-30 22:22:02

Arszczecin ja tu nie widze nic co by roz----- system , a co wiecej widze tylko paplanine która nic nie wnosi do zycia , popłaczecie sobie na forum, pozalicie sie i moze wam sie ulzy na pare minut a co dalej?? a dalej bedziesz manipulowany przez wszystkich i bedziesz harował jak dziki wół a zostana Ci ochłapy z panskiego stołu ,

kominiarz, 2014-05-30 22:17:26

Przeczytałem ekojajo ,rece mi opadły , ide spac bo więcej kretystwa dziś nie wchłone

rolnik, 2014-05-30 22:11:17

BACA 56
Już tłumaczę : dane które przedstawiłeś są tak samo prawdziwe jak artykuł powyzej "Szumilewicz stwierdził że rolnikowi oferuje się 2zł / kg " i " z danych zebranych przez FARMERA cena to co najmniej 5 zł" Tylko (...) tak przedstawia fakty ( autor artykułu) aby zrobić z kogoś idiotę bo każdy normalny wie że chodzi o różnicę w cenie 2zl/kg .
- - podobie mają sie fakty w "bydle mięsnym" podano tam ceny ale zapomniano dodać że 1,6 euro to cena (zawyżona notabene przez MRIRW) za wagę żywą w Polsce a pozostałe ceny sa za WBC bo na zachodzie praktycznie handel na wagę żywa nie istnieje
- kolejna rzecz to fakt że mieszkam bliziutko ubojni która ubijała dla żydów i turków prawie w 100 % , jak zapytałeś u nich o cenę to cię już nie puścili , teraz jest ich cena i jak chcesz to sprzedaj , jak nie to spadaj WIEC NIE MOW MI ZE UBOJ NIEMA ZNACZENIA bo teraz jest tak ze albo zarobią to co zaplanowane albo nie biją
- i jak tu nie mieć emocji skoro " z jednego woza " twierdzą ze ze przychód niższy o 25% to nic i że dochód niższy o 80 % to pikuś "nic sie nie stało , hej bambry nic sie nie stało"
- też mimo wszystko pozdrawiam

jach, 2014-05-30 22:06:19

Baca jak zwykle roz§^~|^§|ał system.
A trole trolują :)

arszczecin , 2014-05-30 22:04:56

nastepny pastuszek kompetetny

farmer, 2014-05-30 21:54:16

@ baca 56 należy w/g mojej opinii do najbardziej kompetentnych osób na tym forum.
Mnie również @xxx,czy też@PSL wyzywają bezpodstawnie tylko za moje poglądy.
Uważam,że z tym ubojem rytualnym to polityczną wodę z mózgu robi rolnikom jak zwykle PSL.
To oni i ich ludzie mają te koszerne ubojnie i zakaz najbardziej w nich uderza,
.A,że PIS jest przeciw temu ubojowi to PSL jako pseudo obrońca rolnika narobił propagandy,że spadek cen to jest przez PIS.Spadek cen jest bo jest zła polityka rolna (brak dopłat do produkcji ),zły system zbytu ,dystrybucji i exportu,oraz mały popyt na rynku krajowym wynikający z biedy i braku promocji oraz świadomości konsumenta.
To,że w całym kraju powstają tylko szmateksy nie oznacza,że Polacy polubili nagle używane ciuchy.Warszawa jest jedyną stolicą na świecie,gdzie na głownych ulicach jest 5 banków,5 salonów z telefonami i 5 ciucholandów za starzyzną i to wszystko pozostałe 3 lokale -puste do wynajęcia po prywaciarzach bankrutach.
Zmiany polityki trzeba ,radykalnej zmiany a nie oglądać się na żyda czy araba,czy się zmiłuje i kupi rytualne,czy nie.

ekojajo, 2014-05-30 21:44:59

@jach, @podlasiak
1. Dane na temat cen żywca wołowego w Polsce i innych krajach europejskich można znaleźć np. w kwartalniku "Bydło mięsne" nr. 1/2014 w artykule "Polskie i europejskie notowania cen wołowiny", strony 6 i 7.
Np. marzec 2014, cena za byki (żywiec):
Polska - 1,60 euro/kg, Niemcy 3,15 euro/kg, Francja 3,19 euro/kg
W stopce artykułu podano źródło danych: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Komisja Europejska.
2. Aktualna cena ok. 7zł/kg żywca dotyczy buhajów ras mięsnych - tyle oferują handlarze w mojej okolicy. To faktycznie mało, jeszcze rok - półtora temu sprzedawałem nawet po 8,50/kg. Przyznaję, że nie interesowałem się ceną hf-ów, z tego co słyszałem jest tak jak pisze @jach.
3. Rozumiem rozgoryczenie z powodu niskich cen - ale czy musicie Panowie ubliżać innym użytkownikom "Farmera" tylko z tego powodu, że mają inne zdanie, albo inne informacje niż Wy? Skąd takie złe emocje? Zamiast wyzywać innych (z którymi się jedzie na tym samym wózku), może warto się zastanowić, kto i co odpowiada za niskie ceny żywca wołowego w Polsce? Kto na tym zarabia?
Albo dlaczego do bydła w Polsce nie ma dopłat, a w innych krajach UE są?

Mimo wszystko - pozdrawiam
pastuszek - baca56

baca56, 2014-05-30 20:59:30



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

  • GORĄCE OFERTY:

  • GORĄCE OFERTY:

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

tomtom

9 godzin temu, jarki napisał: To ten rzepak z samosiewów tak się trzyma ?? Nie jest najgorzej-miejscami przejazd...

miwigos

Wiem o tym doskaonale,im większa produkcja zwierzęca tym lepiej dla mnie ,właśnie wróciłem znad morza i plony zbóż będą większe niż...