PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

To ja w takim razie na temat. "Sam metazachlor jest dostępny w kilku możliwościach takich jak: Nero 424 EC, Butisan 400 SC..." Preparat Nero nie zawiera metazachloru, ponadto nie ma nic nt. Navigatora, który zwalcza wspomniane przez autorkę chwasty jak: przytulia, mak czy chaber :), ale zakładam, że o preparatach powschodowych będzie w kolejnej części :) Pozdrawiam jasiek

jasiek, 2014-08-25 12:46:47

Zapewniam Cie kolego ze mniej mleka to wiecej zysku, policz wybrakowanie po dwóch laktacjach i straty mleka po chorobach no chyba ze ktos takie leje do zbiornika to mu sie opłaci

kierownik, 2014-08-19 21:52:09

Masz racje bo za dobre jakościowo mleko mleczarnie nie płacą :D Jeśli krowa będzie oddawać 4 tyś litrów przy tej samej cenie zapewniam Cie iż wynik ekonomiczny nie będzie taki sam. Zdrowa krowa przy 4 tyś to nie problem bo to natura.

MartineZ, 2014-08-19 21:43:30

Czasami dobra maniera jest pozostawienie swojego zdania samemu sobie , by sie poprostu nie osmieszcac i to publicznie, lepiej popracuj nad jakoscia to wyjdzie wszystkim na zdrowie , a swoje zdanie ma kazdy wiec podobanie jest kwestia dobrego smaku a ten towar najwyzszej jakosci czasami po przeróbce nadaje sie do szamba a ja nie pracuje juz w mleczarstwie tylko na roli wiec zapytaj technologa co dodaje ale napewno wiele by zatuszowac błedy jakie popełniasz

kierownik, 2014-08-19 21:10:28

co kierowniku nie podoba się że rolnik ma swoje zdanie i do tego wyraża je publicznie? Znam i ja te wasze technologie mleczarskie jeszcze z czasów jak kierowcy beczek sypali do mleka proszek ixi(dla młodszych to taki do prania)żeby się nie kwasiło, powiedz jakie gowno dzisiaj sypiecie że produkty mleczne mają po pół roku przydatności,to wy trujecie ludzi a nie rolnicy którzy w ogromnej większości oddają wam towar najwyższej jakości

Krzysiek222, 2014-08-19 20:46:24

Kolego Martinez czy krowa da 16 tys litrów czy tez 4 tys to cena mleka bedzie ta sama na dzien dzisiejszy a wychodowac zdrowa krowe to nie problem , trzeba nie byc zachłannym na litry tylko inwestowac w zdrowie i długowiecznosc

kierownik, 2014-08-19 19:34:30

Kolego Arszczecin gdybys miał choc troche inteligencjii to bys wiedział iz to ze ktos gdzies pracował to znaczy ze ma doswiadczenie w tym temacie bo sie zetknął z tym tematem , po wtóre do starej pracy sie wraca , rozmawia z kolegami jakie to sztuczki rolnicy stosuja by oszukac, inna sprawa to tak naprawde mała grupa mleczarni dba o badania a reszta to idzie jak leci wiec jak widzisz nie ma róznicy bo do słoika to mozez sobie nasikac jak nie masz gdzie i jeszcze co najdziwniejsze to rolnicy produkujac ten , no nazwe rzecz po imieniu bo czasami to jest syf sami to spozywaja , ale kiedy maja dokładnie robic i dbac o higiene jak piszą ksiazki na forum

kierownik, 2014-08-19 19:30:47

QQ staram się podejść do Twoich wypowiedzi ze spokojem chociaż osobiście krew mnie zalewa jak takie coś czytam, nie zamierzam się kłócić tylko napisać w czym tkwi problem ALE czy przeciętny kowalski kupi kiełbasę za ponad 30 zł za kg? NIE BO GO NA TO NIE STAĆ. Nie jest winny rolnik, problem leży głębiej a mianowicie w PKB i świadomości ludzi. Powoli się to zmienia ale powoli. Spytasz po co to piszę? Otóż piszę to po to żeby Ci uzmysłowić, że to nie jest wina rolnika/hodowcy. Jesteśmy pod ścianą by produkować coś co się sprzeda. Myślisz, że hodowca mleka się cieszy jak jego krowy po 2-3 laktacjach poddają się i zdychają? Sam chciałbym ale krowa dawała mniej mleka, była zdrowsza, mleko było lepszej jakości tylko że wtedy mleko będzie kosztować 10 zł za litr. Kupisz takie? Może Ty tak, ale przeciętny Kowalski nie bo pracuje za 5-8 zł za godzinę. Nie szukam zwady ale problem jest głębszy niż " to wina rolników bo trują i narzekają bo mają wiecznie mało" ;) pozostawiam temat do przemyśleń ;-)

MartineZ, 2014-08-19 18:45:21

albo jak mój szwagier z miasta ,narty na dach samochodu żeby sąsiedzi myśleli że niby w góry,a on po ziemniaki do mamusi na wieś zapier.ala hahaha..wypisz wymaluj QQ

Krzysiek222, 2014-08-19 15:53:56

Na jutubie wszyscy widzieli.
Ale takie to bogactwo miasta. Najpierw kolacja za 200 zł, a potem na wieś, po darmowego kurczaka. Enjoy the view

wieśniak , 2014-08-19 14:07:55

do wieśniak
Popatrz sobie synu jak wygląda danie z homara podawane w Warszawskim Sheratonie za ponad 200 złotych:
https://www.youtube.com/watch?v=jigTLW3yc3Y

Pewnie uważasz, że tylko idioci chodzą do takich restauracji i płacą 200zł za jedno danie, ba takim jak ty to szkoda nawet zabrać kobietę na pizza czy kebab za 15zł bo trzeba kupić trzeci nowy traktor.....

QQ, 2014-08-19 13:42:09

Wykwintna restałracja mówisz?
https://www.youtube.com/watch?v=RqgHUr4q4ws
Raz w tygodniu. HAHAHA

wieśniak , 2014-08-19 12:57:58

qq ja karmie kurczaki i gęsi eternitem zmielonym z paszą,bardzo szybko po tym rosną

Wynalazca, 2014-08-19 10:56:05

QQ dopóki będzie popyt na tanią żywność dopóty będzie się ją produkować i żywić kurczaki i świnie byle czym byle taniej.
Jeśli miastowi będą skłonni płacić około 40 zł za kilogram ekologicznego mięsa, to j ja chętnie na takową ekologiczną produkcje się przestawię. Ale oboje dobrze wiemy że tak nie będzie więc dalsza dyskusja nie ma sensu.

luk, 2014-08-19 10:39:21

Kurczaki, jeśli tak bardzo Cię to interesuje karmimy tym co paszarnia przywiezie, to oni odpowiadają za skład, jakość i zdolność do spożycia przez kurczaki czy indyki, jak widzisz rolnik nie ma wpływu na to co one żrą, jest tylko hodowcą, a jeśli już o ścisłość idzie to howaczem drobiu. Za jakość dostarczanego przez nas drobiu odpowiadają podmioty monitorujące jakość żywności, a nie ja. To co żrą twoje łososie też jest sprawą dyskusyjną tak samo jak to czy są one z atlantyku czy z hodowli, bo tego fizycznie nie sprawdzisz, chyba, że sam sobie takiego złowisz w atlantyku,tylko wtedy możesz mieć pewność. A jeśli myślisz, że to co jest napisane w sklepie albo to co jest na pięknym obrazku jest prawdą to jesteś w ogromnym błędzie. A jeśli już się rozpisajesz o produkowaniu mniej, lepszej jakości za większe pieniądze to chyba nie wiesz o czym tak naprawdę mówisz. Realia są takie, że trzeba wyprodukować dużo towaru najwyższej jakości żeby się utrzymać. Produkcja ekologiczna jest dobra dla małych gospodarstw bo jest alternatywą.

nick-rolnick, 2014-08-19 10:23:54



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

jarki

Panowie jak daleko do koszenia ? Mój w dołkach jeszcze ma górne strąki zielone myślę że za 10 dni przy pogodzie będzie pod kosę

jarki

U mnie w nocy też popadało 10 mm a w dzień tylko parę kropel