PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

I jeszcze jedno wyjaśnienie. Lactobacillus buchneri nie zapobiega wtórnej fermentacji, bo nie może. On zapobiega telnowemu psuciu się kiszonek, które jest powodowane przez drożdże i pleśnie po otwarciu stosu kiszonkowego i podczas skarmiania kiszonki. Wtórna fermentacja to fermentacja masłowa odbywająca się w fazie stabilnej zakiszania, gdy stos kiszonkowy jest okryty. Wtórną fermentację powodują bakterie Clostridium rozkładające cukry, ale i kwas mlekowy do kwasu masłowego. To jest grupa sachrolityczna Clostridium. Są też proteolityczne Clostridium rozkładające białka do trujących amin i amidów.

zootechnik, 2014-09-19 21:55:19

Niemcy posługują się jeszcz jednym skrótem - MKS czyli Mais-Kolben-Schrot, więc ześrutowane kolby kukurydzy (bez koszulki).

zootechnik, 2014-09-19 21:50:43

LKS czyli Liesch-Kolben-Schrot należy przetłumaczyć jako śrutowane kolby kukurydzy wraz z liśćmi okrywowymi (czyli koszulką).

zootechnik, 2014-09-19 21:48:15



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

czarko

@Daymonto ciesz się bo w moich okolicach pszczół jak na lekarstwo no i jeszcze kwitnie

jarki

Coś tam wspominają o domieszce różnych genów na wszelkie choroby  Skuteczności brak ale coś na rzeczy musi być bo by się...