PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

I jeszcze jedno wyjaśnienie. Lactobacillus buchneri nie zapobiega wtórnej fermentacji, bo nie może. On zapobiega telnowemu psuciu się kiszonek, które jest powodowane przez drożdże i pleśnie po otwarciu stosu kiszonkowego i podczas skarmiania kiszonki. Wtórna fermentacja to fermentacja masłowa odbywająca się w fazie stabilnej zakiszania, gdy stos kiszonkowy jest okryty. Wtórną fermentację powodują bakterie Clostridium rozkładające cukry, ale i kwas mlekowy do kwasu masłowego. To jest grupa sachrolityczna Clostridium. Są też proteolityczne Clostridium rozkładające białka do trujących amin i amidów.

zootechnik, 2014-09-19 21:55:19

Niemcy posługują się jeszcz jednym skrótem - MKS czyli Mais-Kolben-Schrot, więc ześrutowane kolby kukurydzy (bez koszulki).

zootechnik, 2014-09-19 21:50:43

LKS czyli Liesch-Kolben-Schrot należy przetłumaczyć jako śrutowane kolby kukurydzy wraz z liśćmi okrywowymi (czyli koszulką).

zootechnik, 2014-09-19 21:48:15



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

biedron

jest bez cover edge, dzięki za radę

maslak88

no to spokojnie możesz dać jaką chcesz, ja mam też JD pasówkę, tylko kup o szerokości 123 cm, bo zapewne nie ma Cover Edga, a szersza może...