PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

widzę @smoku, że bigos Cię w oczy kole.....przerzuć się na budyń, a ze mnie zejdź.....

z.., 2015-05-26 16:52:13

Czy ty ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ bez pisnia nie mozesz zyc??? mdło saie robi bo pełno cie wszedzie , nie wymadrzaj sie madry głupcu

smoku, 2015-05-26 15:41:08

Dopóki się opłaca ... z 1ha to ok 100ton (+)....x 25gr ... oczywiście może być i 40gr....warunek należy mieć zapewniony zbyt...a to już inna bajka.....
Jeśli się nie ma pewnego rynku zbytu.....spore nakłady i robota bez sensu.....Grad też płata figle....więc konieczne wysokie ubezpieczenie.....bo zostaje tylko sieczka, kiepskiej jakości nikt nie kupi......więc z pólka do chłodni,(żeby nie zwiędła) odpowiednia wielkość główki wybranej odmiany...inna na kwaszenie, inna na gołąbki, inna na surówkę .... Póki są jeszcze smakosze bigosu, czy kapuśniaku...będzie się sadzić...
no i kochani producenci ETYKA....człowiek to nie tantniś....jak go nie zabije to go wzmocni..... KARENCJA.....
SMACZNEGO dobra kapusta nie jest zła...:)

z.., 2015-05-26 15:02:28

Bedzie to samo co z czarna porzeczka - dla koneserow,zarówno pod wzgledem ceny jak i wielkosci produkcji,nalezy wejsc w produkt gotowy do spożycia,czyli przetworzony.

rybka, 2014-11-27 07:32:19

Smakosz Kapusty, na południu nie stosują chemii do desykacji drzew oliwkowych. U nas rolnicy często robią to z rzepakiem.

bobo, 2014-11-26 19:31:14

mazowsze. niewiele rozumiesz. Przykład: Uważasz, że olej rzepakowy jest gorszy od oliwy z oliwek??? Nic z tych rzeczy! Ale oliwek w Polsce nie uprawia się, tylko rzepak. Niech ludzie jedzą co chcą, ale niech w tym kraju odpowiednie instytucje pełnią swoją misję a nie napędzają kasę obcemu rolnikowi. Dlaczego nie pozwala się na sprzedaż bezpośrednią prosto z gospodarstwa do konsumenta? Co w tym takiego złego, że się zabrania? Klient zweryfikuje dostawcę szybko!

Smakosz Kapusty, 2014-11-26 14:41:24

@Smakosz Kapusty
Czego chcesz? Ludzie się uczą języków, jeżdżą za granicę, próbują nowych rzeczy, próbują zdrowiej się odżywiać. To nie jest tak, że każdy w mieście dostosuje swoje upodobania do tego co oferuje polski rolnik. To dopiero by była patologia.

mazowsze, 2014-11-26 12:26:32

Ta właśnie wpływaja na konsumentów media i lansowane przez nie wzorce. Używaj oliwy zamiast olej rzepakowego, jedz egzotyczne ryby, zamiast polskiego karpia, lepszy ryż niz kasza jęczmienna, szamaj rukole, albo roszponke zamiast kiszonek kapusty i ogórków itd, itp. Na wsi kiedyś w zimę wchodziło się z beczka kapusty i beczką ogórków. A dziś??? Komu by się chciało? A później narzekanie, że zbytu nie ma. Suma teo wszystkiego plus oddanie handlu w obce ręce prowadzi do takich właśnie patologii i napędzaniu kasy do kieszeni nie polskich rolników.

Smakosz Kapusty, 2014-11-26 11:26:06



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

Florek

U mnie od początku kariery z rzepakiem, sieje Visbiego, jest niezawodny, siałem też trochę Xenona ale nieco gorzej sypał, był Saveo ale nie też...

Florek

@jarkiCo do ph to nie jest najgorzej, pszenica i rzepak rosły na tym polu bardzo ładnie, opcji jest kilka : opóżniony siew z przyczyn...