PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

jak nie pogonimy tego barachła to na dworcu miejsca szukać będzie trzeba.Zniszczyli przemysł ,stocznie ,huty,ursusa,FSO,napuścili miasto na wieś teraz zabrali się za górników ale ci się nie dali trzeba brać z nich przykład - brony i na drogi bo inaczej zginiemy,my i nasze dzieci.

fiks, 2015-01-19 10:45:51

@smoku,masz rację, ja jeszcze pamiętam czasy , gdy stałem za zwyczajną w kolejce i jeszcze była ona na kartki, i smakowała naprawdę dobrze ,teraz by kosztowała przynajmniej 25zł/kg,cóż te czasy minęły,niestety bezpowrotnie,jesteśmy w unii,otwarcie rynku, programy PROW,trzeba się rozwijać,masz 20 ha,mało!trzeba mieć 40ha, i tak bez końca,większa skala,więcej chemii,ale czy dobrze dla społeczeństwa?Chyba raczej NIE!,więcej na lekarzy,na leki,i do piachu.

romek, 2014-12-17 19:50:30

a w Polsce bez zmian, 460 świni siedzi w sejmie i walczy o korryto, i do tego n knurów w senacie, najbardziej zryta wszakże droga do koryta

farmer, 2014-12-15 21:29:21

Żarcie z fermy jest złe z wielu powodów dla ludzi : zdrowotnych, odżywczych bo idzie tylko na ilość i podbijanie parmetrów, za które jest kasa i społecznych bo niszczy tradycyjny chów. Ludzie za komuny, której tak naprawdę na wsi to nigdy poza PGR nie było świnki były z małych gospodarstw, gdzie chłop taka świnkę żywił naturalnie, tym co sam n polu wyhodował- ziemniakami, śrutą, zielonką itp. Wówczas prosię nie stawało się tucznikiem w 3-4 miesiące tylko 7-8 miesięcy ale to było prawdziwe mięso a nie wodnista papka, naszprycowana chemią jak dziś. Dziś za takie mięso to ekologia, za która trzeba słono w sklepie ze zdrową żywnością płacić. To samo dotyczy innych produktów jak masło, mleko, twaróg, nawet zwykły chleb, który wówczas nie był z zagranicznego ciasta głęboko mrożonego tylko z naszej polskiej mąki. Wówczas jednak mleczarnie, cukrownie czy piekarnie były blisko i produkowały z lokalnych surowców a nie z Ukraińskiego zboża. Można było nawet zawieść zboże w workach do młyna i się dostawało z niego zrobioną własną mąkę - dziś te młyny już nie istnieją bo dostały po portkach równo. Kto to słyszał żeby we wsi nie było młyna, gorzelni, cukrowni, skupu zboża - to nie jest normalny kraj, tego nie zrobiono dla dobra ludzi tylko dla większego zysku, z zachłanności w imię restrukturyzacji i konsolidacji, które stały się bożkami naszych władz a o ludziach zapomniano. Niedługo polska wieś to będzie farma na na śmierdzącej farmie z daleka i wkoło setki ha monokultur a ludzie coraz częściej będą umierać w bólu, biedzie i totalnej samotności.

smoku, 2014-12-15 21:23:22

Wszystko trafi do polaczków ,a oni w marketach wszystko zjedzą,, nawet gronkowca złocistego..

arov, 2014-12-15 20:18:04

To zasługa naszych bezmózgich tuczących , teraz narzekają że żywiec tani . Powinien być po 1 zł. za kilo to by barany trochę zmądrzeli .

aa, 2014-12-15 15:07:02



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

  • GORĄCE OFERTY:

  • GORĄCE OFERTY:

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

mieto35

Ja jechałem agilem w dawce 0,6 l  rzepak miał 1-2 liście  i nie zauważyłem nic złego , gorzej chyba...

jarki

"Środek stosować jesienią, gdy rośliny rzepaku wykształciły co najmniej pierwszą parę liści " Tyle Syngenta na fusilade forte...