PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

Możemy uprawiać intensywny rolnictwo i niezaszkodzić glebie ale wszystko zależy czy utrzymamy na odpowiednim poziomie pH. Tak jak wyżej ktoś wspomniał zakwaszenie gleby było jednym z problemów rolnictwa hiszpański http://www.sic-egazeta.amu.edu.pl/index.php?t=2737 Pozdrawiam szczecin

hiszpaneczka, 2015-10-02 12:17:29

A jak rozkład resztek pożniwnych ma się do temperatury ?
Bo o wodzie to wszyscy wiemy zwłaszcza po tej suszy

jarki, 2015-01-13 09:26:21

jarki, tylko azotobacter są takie wymagające. Pozostałe radzą sobie dobrze w zakwaszonej glebie. Poza tym Azotobacter wiążą znacznie mniej azotu niż bakterie brodawkowe. Ciekawy artykuł na ten temat jest w czasopiśmie Nawozy i Nawożenie 1(10) 2002, str. 266.

ja, 2015-01-12 23:11:52

:) tak napisałam dla tych co nie mają
W Gaskonii -Francja od strony Hiszpanii są takie rejony gdzie walczą z za wysokim pH - mocznikiem...jak tam jest ładnie i cieplutko dla starych kości ..kiedyś mi się śniło, że miałam tam winnicę ..ale nic nie było o pH....:).

z.., 2015-01-12 21:33:30

I jak to się ma do twierdzenia mądrych urzędasów z Unii którzy twierdzą że małe ekstensywnie użytkujące ziemie gospodarstwa wpływają pozytywnie na stan środowiska.

west, 2015-01-12 21:10:29

Spoko ja mam sporo na plus ;)
Ciekawe czy jest też górna granica :)

jarki, 2015-01-12 20:18:27

nie masz pH nie rozkłada się przyzwoicie słoma ...np. wtedy samo przez niektórych stosowane "mocznikowanie" ma nikły sens, jak zauważyłeś nie ma bakterii.....:) ale jak ktoś ma w polu poniżej "6" to pewnie i nie sypie "czegoś" po słomie..kółko graniaste...

z.., 2015-01-12 20:00:25

O kurcze nie wiedziałem że bakterie azotowe nie żyją przy pH poniżej 6,0

jarki, 2015-01-12 19:23:30

Tyle mam kretów , że makabra...wszystko przez te szczęśliwe dżdżownice.....:) pewnie trzeba podwójną dawką Dursbanu w dużej dawce wody i po kłopocie....!!!!żartowałam.....ale super fajnie nie oznacza całkiem SUPER.

z.., 2015-01-12 17:35:20

Cytuję:
"więcej resztek roślinnych, które są podstawowym źródłem składników odżywczych dla wszystkich organizmów w glebach".
I to jest właśnie prawda: WIĘCEJ RESZTEK ROŚLINNYCH, a właściwie co najmniej tyle, ile potrzeba, lub więcej.

Wnuk Rolnika, 2015-01-12 17:07:08



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

jarki

Rzepak musi sam dojść takie jest moje zdanie chyba że zachwaszczenie ktoś ma Pamiętam ładnych kilka lat temu znajomy potraktował rzepak...

lokizom

Kolego @barts odnośnie rzepaku mam ten sam dylemat, aż nie śpię. Ale jestem już nastawiony na desykacje