PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KOMENTARZE

  • Sołtys 2015-05-20 11:09:33
    Jak dobrze, ze pogłowie w Danii rośnie, w Polsce maleje więc będą mieli gdzie sprzedać swoje świnki... Tylko czekać kolejnych informacji o zamrożonym padłym dziku i rosnącym pogłowiu świń w innych zachodnich krajach. Nasi politycy pięknie dbają o interesy rolnika tylko tego zachodniego.
  • mondry inaczej 2015-05-19 19:01:47
    A do hodowli warchlaki to rolniki ściągają i zawalają Polski rynek.
  • smoku 2015-05-19 15:12:15
    Nie polskie rolniki tylko polskie fermy kupują od duńskich ferm, dla mnie to jest różnica - ferma to nie rolnik tylko przedsiębiorca, dla którego zysk za wszelką cenę jest najważniejszy bo jest w 100% zależny od koncernów, banków i dotacji urzędników UE. Obecnie mamy nadprodukcję taniej żywności i spadek opłacalności tradycyjnego rolnictwa właśnie przez fermy - one są orężem koncernów w walce z tradycyjnym rolnictwem a do tego wielkie przetwórnie. Pokazują to czasami w TV - nawet o się tak nazywa "Fabryki żywności" - coś obrzydliwego bo tam już tradycyjnego rolnictwa nie ma od lat tylko gigantyczne fermy i napędzane tanimi latynoskami przetwórnie, z których wyjeżdżają kontenery gotowego fast foodu prosto do syfmarketów w całej Ameryce. Teraz poprzez układ z UE chcą tym swoim skażonym GMO zalać całą Europę - to dopiero będzie masakra bo rak nie 100 tys.będzie zabijał ale 300 tys osób rocznie jak się UE na to zgodzi.
  • mondry inaczej 2015-05-19 14:36:41
    Polakie rolniki kupują duńskie, to duńczyki produkują. PROSTE
  • smoku 2015-05-19 14:05:53
    Ludzie fermy nie mają nic wspólnego z rolnictwem to bezosobowe firmy, przedsiębiorstwa, które albo już są zależne od koncernów albo wkrótce będą. Fermy to koniec prywatnego, niezależnego rolnictwa i koniec wolności produkowania tego co chłop chce a nie tego czego oczekuje przemysł, koncerny i urzędnicy UE. Fermy nie hodują tylko produkują, liczy się tylko ilość i chociaż żywność fermowa jest coraz bardziej skażona antybiotykami, metalami ciężkimi, dioksynami itp. to jest ciągle dopuszczona do obrotu ponieważ normy UE są ciągle podwyższane, często kilkaset razy w stosunku do tego co było 20 czy 30 lat temu. To bardzo niebezpieczny proceder niestety zgodny z prawem tworzonym za gigantyczne łapówy ferm i koncernów a fermy to wielki, bezduszny biznes nastawiony tylko i wyłącznie na krótkoterminowy zysk właściciela. System w którym może coś takiego kwitnąć a tak się obecnie dzieje również w Polsce jest zabójczy dla polskiej wsi i dla nas wszystkich. W interesie wszystkich jest podtrzymanie tradycyjnego modelu rolnictwa w Polsce, czyli małych i średnich gospd. rolnych o wielokierunkowej, średnio intensywnej i zbilansowanej produkcji czyli bez dużego udziału pasz przemysłowych. Tylko taka żywność z takich źródeł nas wzmocni a nie zabije dlatego mało istotne jest czy mięso pochodzi z fermy duńskiej czy polskiej bo niczym się nie różni, ważne by właśnie nie pochodziło z fermy a na dziś takiej informacji z reguły konsument niema.
  • Diego 2015-05-19 13:34:34
    standard, sieci hipermarketów gdzieś muszą robić zakupy, więc niech nikogo nie dziwi, że staliśmy się rynkiem zbytu dla zachodnich rolników. Dziękujmy "mądrym" politykom za zdemolowanie polskiego rolnictwa. Wolny rynek płodów, gdzie króluje zmowa cenowa. Rozbicie produkcji cukru, bo jeszcze przed akcesją stwierdzono, że za dużo się produkuje. Równia pochyła, zaczęło się od trzody i buraków, teraz zboża i bydło. Pytanie tylko kiedy. Zboża nie dziwiłbym się że od lata. Bydło za rok. Jeśli byłoby więcej trzody, mniej zboża szłoby na rynek. Jeśli byłoby więcej zasiewów buraka, pod pozostałe zasiewy rolnicy przeznaczaliby mniej areałów. Teraz stajemy się głównym hodowcom żywca wołowego w Unii. Bo wszyscy wiedzą, że opasówka jest mało dochodowa, na zachodzie mało popularna. A dopłaty skutecznie podkręciły liczbę sztuk. Znam wielu rolników, co nagle zakupiło po kilkanaście sztuk młodzieży, bo dopłaty. Jak myślicie - po ile będzie za rok żywiec? Daję 4,00 za kg. Podobno na początku lat 90. w skupach czekano kilka dni żeby opchnąć bydlaka. Szykuje się powtórka z rozrywki
  • JAN 2015-05-19 13:16:45
    To samo co i w Niemczech. Tylko w Polsce spadki i to POTĘŻNE. No ale cóż... handel w czyich rękach jest???

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.51.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!