PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

Nie wiem, skad informacje, ze cukier z burakow nie bedzie nigdy konkurencyjny z cukrem z trzciny! Byc moze jezeli porownujemy cukier surowy z cukrem bialym z burakow. Ale cukier surowy trzeba jeszcze przewiezc i rafinowac - a to dodatkowe koszty - calkiem niemale. W chwili obecnej nawet rafinerie w Europie redukuja produkcje bo roznica miedzy cena cukru surowego a bialego jest zbyt niska na pokrycie ich kosztow. Po reformie moze byc jeszcze gorzej dla cukru z trzciny w Europie. Wiec o to bym sie nie obawiala, ze zaleje nas tani cukier trzcinowy (zreszta ochrona rynku unijnego z clami na przywoz cukru - oprocz panstw tzw EBA - ktorym Europa chce pomoc -ciagle zostaje - wiekszosc swiata je posiada - lacznie z Brazylia, Chinami i USA). problemem w eksporcie cukru na wieksza skale z Europy jest logistyka - cukier surowy transportuje sie wielkimi tankowcami - rzedu setek tysiecy ton nawet (prosze sobie wyobrazic transport wegla - wyglada podobnie); cukru bialego, ktory jest finalnym produktem juz tak latwo transportowac nie idzie - potrzebne kontenery, dobre zabezpieczenie przed wilgocia etc.
W kazdym razie Mark ma racje -zeby przetrwac potrzebny jest dostep do taniego surowca - stad kraje jak Francja z najwyzsza w europie wydajnoscia cukru/burakow na ha - moga produkowac taniej. Wydajne zadlkady to nie wszystko - duzo wiecej zalezy od plantatorow i tego jak wydajne moga produkowac buraki. Choc oczywiscie Polsi cukier z wieloma malym zakladami wyglada ciut mizernie w porownaniu z nowymi zakladami w Hollandii o przerobie 25 tysiecy ton burakow na dobe. W Polsce mamy bodajze jedna cukrownie (Glinojeck) osiagajaca przerob ponad 10 tysiecy ton/dobe - srednia jest w granicach 6-7 tys ton na dobe. Sila skali niestety.

Cukrownik , 2016-02-11 11:54:55

Same słodkie wiadomości .. Deflacja wielkimi krokami uderza w rolnictwo .Amen

Bronek, 2016-02-10 22:05:25

Cukier wytworzony z buraków cukrowych nie będzie nigdy konkurencyjny w stosunku do cukru wytworzonego z trzciny cukrowej.

burak cukrowy, 2016-02-10 12:51:28

Bez sensu to wszystko, wczoraj czytałem o podniesieniu podatku na słodkie produktu z branży spożywczej do nawet chyba 40%, argumentowali to sukcesem wprowadzenia tego podatku w krajach gdzie już obowiązuje. I teraz zniosą limity, po co? Sprzedaż słodyczy spadnie, to upadną mniejsze cukrownie i mali producenci surowca.

Dexter, 2016-02-10 10:26:05

Amen bracie ;( A do tego zwolni się miejsce na polach na pszenicę i rzepak, i nawet ci co nie sieją buraków będą stratni. Szkoda, że nie używają u nas, tak jak w USA, surowego soku z buraków, do pojlewania jezdni zimą. Skuteczniejsze od soli i ekologiczne.

pprz, 2016-02-10 10:09:40

I to by było na tyle....ostatni gasi światło

poldi, 2016-02-10 09:05:55



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

jarki

Oj @miwigos Przyjacielu obyśmy my tego nie studiowali wkrótce !!!!

jarki

U nas rolnicy mają DUŻO gorsze ja też ma miejsca gdzie podobny do tego