PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KOMENTARZE

  • T9 2016-12-18 12:55:47
    Stan.Autor w prosty dostępny dla każdego sposób lekko załapał temat żywienia straczkowymi. Wiadomo , wydaje się że mąka lepiej się trawi tak na oko. Bo jak masz metoda rozmywania zobaczyć w kupie mąkę? rozpuscisz ja i wypluczesz. Zrób test w laboratorium i wtedy wyrokuj. Dla bydła wystarczy roztracic warstwę aleuronowa zrobić grubszą kaszę i wsuwaja. Bez kurzu i zaklejania zwierzakow mąką. Ustaw dawkę tak aby zwacz musiał popracować. Jak wszystko drobne bez włókna to się nie dziw że ekspresem z tyłu wylatuje.
  • Stan. 2016-12-17 17:12:07
    Autor twierdzi , że "Warto pamiętać, że najwłaściwszą formą rozdrobnienia nasion jest gruba śruta". To jest błędna informacja , co do "grubej śruty". Z doświadczenia skarmienia 40 ton łubinu. Metodą rozmywania kału i sprawdzania rozdrobnienia przy którym drobiny łubinu zostają całkowicie strawione; dopiero rozdrobnienie "na mąkę " dawało zadowalający wynik. Jedyny mankament , to częste czyszczenie mieszalnika ponieważ "mąka" oblepiała ściany mieszalnika . Wynik skarmiania łubinu wąskolistnego (niebieskiego) był bardziej niż zadowalający .
  • jo 2016-12-17 13:00:18
    Trzeba sobie jasno powiedzieć, że - wbrew opiniom niektórych ekspertów - strączkowe nie zastąpią w Polsce śruty sojowej. Głównie dlatego, że w zdecydowanie większej części(80-85%) ich białko jest rozkładane w żwaczu, co w przypadku wysokowydajnych zwierząt stanowi problem. Mimo to mogą stanowić cenne uzupełnienie paszy, i w tym kierunku trzeba zmierzać.
    Ps. soja też jest motylkową. Skoro udało się w niej poradzić z substancjami "anty" to wierzę, że wkrótce i w krajowych strączkach nie będą one stanowiły problemu.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.163.22.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!