PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

Stan.Autor w prosty dostępny dla każdego sposób lekko załapał temat żywienia straczkowymi. Wiadomo , wydaje się że mąka lepiej się trawi tak na oko. Bo jak masz metoda rozmywania zobaczyć w kupie mąkę? rozpuscisz ja i wypluczesz. Zrób test w laboratorium i wtedy wyrokuj. Dla bydła wystarczy roztracic warstwę aleuronowa zrobić grubszą kaszę i wsuwaja. Bez kurzu i zaklejania zwierzakow mąką. Ustaw dawkę tak aby zwacz musiał popracować. Jak wszystko drobne bez włókna to się nie dziw że ekspresem z tyłu wylatuje.

T9, 2016-12-18 12:55:47

Autor twierdzi , że "Warto pamiętać, że najwłaściwszą formą rozdrobnienia nasion jest gruba śruta". To jest błędna informacja , co do "grubej śruty". Z doświadczenia skarmienia 40 ton łubinu. Metodą rozmywania kału i sprawdzania rozdrobnienia przy którym drobiny łubinu zostają całkowicie strawione; dopiero rozdrobnienie "na mąkę " dawało zadowalający wynik. Jedyny mankament , to częste czyszczenie mieszalnika ponieważ "mąka" oblepiała ściany mieszalnika . Wynik skarmiania łubinu wąskolistnego (niebieskiego) był bardziej niż zadowalający .

Stan., 2016-12-17 17:12:07

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że - wbrew opiniom niektórych ekspertów - strączkowe nie zastąpią w Polsce śruty sojowej. Głównie dlatego, że w zdecydowanie większej części(80-85%) ich białko jest rozkładane w żwaczu, co w przypadku wysokowydajnych zwierząt stanowi problem. Mimo to mogą stanowić cenne uzupełnienie paszy, i w tym kierunku trzeba zmierzać.
Ps. soja też jest motylkową. Skoro udało się w niej poradzić z substancjami "anty" to wierzę, że wkrótce i w krajowych strączkach nie będą one stanowiły problemu.

jo, 2016-12-17 13:00:18



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

arszczecin

Jarki, zalezy pod jakim kątem spojrzeć. Jeśli pod kontem rolniczym, tak spiereić. Jeśli pod kontem pzł to wzmocnić. Tam jest walka drużyn....

jarki

To tak jak zwykle czy w Warszawie czy też w Brukseli  Co by tu jeszcze spie..olić