PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

W Hiszpanii produkuja slawna szynke Iberico - swinie skarmiane sa zoladziami.
Kg takiej szynki to $100.
Na Zachodzie i w Japonii wieprzowina ze starych tlustych ras , przerosnietych sloniana, smacznych i idealnych do grillowania kosztuje 2 - 3 x wiecej niz mieso z produkcji towarowej.
Swinie choruja nie z powodu wirusow czy bakterii lecz z powodu ,ze sa zle odzywiane i zyja w niezdrowych warunkach. Rak i inne choriby ( zakazne) u ludzi tez nie powstaje tak sobie tylko i wylacznie z powodu oslabienia organizmu - przyczyna chorob nie jest " zarazek" lecz slaby organizm, oslabiony system odpornosciowy. Problemem jest system produkcji .
Zywnosc organicza tj. zdrowa ,ze zdrowej produkcji to przyszlosc i oplacalnosc. To tez szansa dla malych polskich gospodarstw.

Marek, 2017-09-01 23:23:42

Groźba likwidacji małych, gospodarstw, wyspecjalizowanych od pokoleń z lokalną produkcją świń jest nie na miejscu. Uważam, że nawet bioasekuracja nie pomoże w zwalczaniu ASF. Walka z wirusem wymaga czasu / przykład walki z pryszczycą u bydła w ubiegłym wieku/ Apeluję o rozwagę.

Paweł Gajewczyk, 2017-08-28 17:05:29

zakazać chłopom świnki pasać to może ziemie szybciej sprzedadzą bo bez obornika w monokulturze to gówno im urośnie.
Państwo powinno pomóc rolnika w bio-asekuracji a nie zamykać/wykańczać polskich rolników.
ale wy oczywiście wolicie świnki z niemiec i może z usa na gmo.

spartaks, 2017-08-26 14:28:32

są już dziki które uodporniły się na ASF ... szczepionkę litwiny zimą zaczęli badania ...obiecują za trzy lata... ruskie zaczęli mordę drzeć że oni pierwzi zaczęli badania.. a polskie instytuty obiecują szczepionkę za !!!!!!!!15 lat... Poczekajmy dziki same się wyleczą i odkupimy szczepionkę od ...dzików.

aleksandergrosicki@onet.pl, 2017-08-01 10:45:15

Dziczyznę kl. II rozdrabniamy na szarpaku. Mięso kl. III przepuszczamy przez sitko 3 mm. Fasolę moczymy minimum 12 godzin w wodzie następnie obgotowujemy do miękkości. Wszystkie przyprawy winne być drobno zmielone lub roztarte. Do rozdrabnianych mięs dodaje się sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość mieszamy dodając mączkę ziemniaczaną.

Z mąki pszennej i smalcu sporządzamy rumianą zasmażkę, która rozprowadzamy wodą (ja robię to bulionem z dzika) i dodajemy koncentrat pomidorowy a następnie paprykę, rozdrobnioną cebulę, maggi i doprawiamy solą.

Puszki (słoiki) po wyparzeniu napełniamy masą mięsną do poziomu mniej nieco niż połowa puszki a resztę uzupełniamy obgotowaną fasolą. Zalewamy przygotowaną jak wyżej zalewą pozostawiając około 5 mm wolnej przestrzeni u góry puszki na dekielek.

Wycieramy krawędzie puszek lub słoików i zamykamy.
Pasteryzujemy.

StaszekLublin, 2017-08-01 09:55:27

Dziki byly zawsze i choroby nie bylo wiec skad do nas trafila. Afrykanska wiec moze zamiast dzikow zniszczyć Afryke cha cha? Debile to wszystko pic na wode i sila perswazji.

Anna, 2017-07-31 16:21:13

bydlo chruje na zapalenie guzowate skory

guz, 2017-07-31 09:27:37

Bydło nie płaci podatków

Fak, 2017-07-31 09:18:04

Ji zostaw go dzikom

gg, 2017-07-31 07:57:29

Hej ho wlez na dzika krzyknij wio

jezdziec, 2017-07-31 07:52:37

a w czyim ty srodowsku siedzisz

uu, 2017-07-31 07:37:48

Co wam te dziki tak przeszkadzają. Zniszczyliście ich środowisko, a teraz chcecie ich pozabijać. MORDERCY

aktywista WWF, 2017-07-31 06:36:32

Greenpeace Polska jak cie złapie gogusiu to nogi Ci połacie

Jj, 2017-07-30 23:47:00

afryka dzika dawno odkryta tepaki

tepak, 2017-07-30 22:00:32

ciekawe jak noca obronia

noc, 2017-07-30 21:55:37



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

jarki

Ha ha poczułeś z bliska jak gówno śmierdzi  Gdzie elity polityczne mają wyborców    Do rady gminy czy...

arszczecin

TY dziadu ty, ty na mnie pisior mówisz a ja na pisiorów nawet nie głosowałem :P :P :P :P