PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KOMENTARZE

  • Marek 2017-09-01 23:23:42
    W Hiszpanii produkuja slawna szynke Iberico - swinie skarmiane sa zoladziami.
    Kg takiej szynki to $100.
    Na Zachodzie i w Japonii wieprzowina ze starych tlustych ras , przerosnietych sloniana, smacznych i idealnych do grillowania kosztuje 2 - 3 x wiecej niz mieso z produkcji towarowej.
    Swinie choruja nie z powodu wirusow czy bakterii lecz z powodu ,ze sa zle odzywiane i zyja w niezdrowych warunkach. Rak i inne choriby ( zakazne) u ludzi tez nie powstaje tak sobie tylko i wylacznie z powodu oslabienia organizmu - przyczyna chorob nie jest " zarazek" lecz slaby organizm, oslabiony system odpornosciowy. Problemem jest system produkcji .
    Zywnosc organicza tj. zdrowa ,ze zdrowej produkcji to przyszlosc i oplacalnosc. To tez szansa dla malych polskich gospodarstw.
  • Paweł Gajewczyk 2017-08-28 17:05:29
    Groźba likwidacji małych, gospodarstw, wyspecjalizowanych od pokoleń z lokalną produkcją świń jest nie na miejscu. Uważam, że nawet bioasekuracja nie pomoże w zwalczaniu ASF. Walka z wirusem wymaga czasu / przykład walki z pryszczycą u bydła w ubiegłym wieku/ Apeluję o rozwagę.
  • spartaks 2017-08-26 14:28:32
    zakazać chłopom świnki pasać to może ziemie szybciej sprzedadzą bo bez obornika w monokulturze to gówno im urośnie.
    Państwo powinno pomóc rolnika w bio-asekuracji a nie zamykać/wykańczać polskich rolników.
    ale wy oczywiście wolicie świnki z niemiec i może z usa na gmo.
  • aleksandergrosicki@onet.pl 2017-08-01 10:45:15
    są już dziki które uodporniły się na ASF ... szczepionkę litwiny zimą zaczęli badania ...obiecują za trzy lata... ruskie zaczęli mordę drzeć że oni pierwzi zaczęli badania.. a polskie instytuty obiecują szczepionkę za !!!!!!!!15 lat... Poczekajmy dziki same się wyleczą i odkupimy szczepionkę od ...dzików.
  • StaszekLublin 2017-08-01 09:55:27
    Dziczyznę kl. II rozdrabniamy na szarpaku. Mięso kl. III przepuszczamy przez sitko 3 mm. Fasolę moczymy minimum 12 godzin w wodzie następnie obgotowujemy do miękkości. Wszystkie przyprawy winne być drobno zmielone lub roztarte. Do rozdrabnianych mięs dodaje się sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość mieszamy dodając mączkę ziemniaczaną.

    Z mąki pszennej i smalcu sporządzamy rumianą zasmażkę, która rozprowadzamy wodą (ja robię to bulionem z dzika) i dodajemy koncentrat pomidorowy a następnie paprykę, rozdrobnioną cebulę, maggi i doprawiamy solą.

    Puszki (słoiki) po wyparzeniu napełniamy masą mięsną do poziomu mniej nieco niż połowa puszki a resztę uzupełniamy obgotowaną fasolą. Zalewamy przygotowaną jak wyżej zalewą pozostawiając około 5 mm wolnej przestrzeni u góry puszki na dekielek.

    Wycieramy krawędzie puszek lub słoików i zamykamy.
    Pasteryzujemy.
  • Anna 2017-07-31 16:21:13
    Dziki byly zawsze i choroby nie bylo wiec skad do nas trafila. Afrykanska wiec moze zamiast dzikow zniszczyć Afryke cha cha? Debile to wszystko pic na wode i sila perswazji.
  • guz 2017-07-31 09:27:37
    bydlo chruje na zapalenie guzowate skory
  • Fak 2017-07-31 09:18:04
    Bydło nie płaci podatków
  • gg 2017-07-31 07:57:29
    Ji zostaw go dzikom
  • jezdziec 2017-07-31 07:52:37
    Hej ho wlez na dzika krzyknij wio
  • uu 2017-07-31 07:37:48
    a w czyim ty srodowsku siedzisz
  • aktywista WWF 2017-07-31 06:36:32
    Co wam te dziki tak przeszkadzają. Zniszczyliście ich środowisko, a teraz chcecie ich pozabijać. MORDERCY
  • Jj 2017-07-30 23:47:00
    Greenpeace Polska jak cie złapie gogusiu to nogi Ci połacie
  • tepak 2017-07-30 22:00:32
    afryka dzika dawno odkryta tepaki
  • noc 2017-07-30 21:55:37
    ciekawe jak noca obronia

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!