PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl

KOMENTARZE DO TEKSTU:

Nie masz żadych merytorycznych uwag poza tymi że robię błędy ortograficzne. Wole robić wyłącznie błędy ortograficzne jak zaklinać rzeczywistość.
Jednak rozumiem jest pewne grono które lubi spiskowe teorie.
To że oceniasz ludzi swoją miarką nie znaczy że inni (w znaczeniu większość, że zwyczaj tego typu jest powszechny) też tacy są i nie kupią niczego od sąsiada wyłącznie dlatego że nie mają zaufania to tego ze wyprodukował żywność zgodnie z zasadami.
Może faktycznie tylko Ty jedyn jedynie na całym swiecie, masz dostęp do jedynie słusznych statystyk i wiesz wszystko najlepiej i tylko te Twoje jedynie słuszne statystki są czegoś warte. GUS, Eurostat tego typu info zbiera na podstawie danych które wyciągna po numerze PKWiU który służy głównie do celów statystycznych, a przeciętnemu Kowalkiemu jeśli sie z czymś kojarzy to wyłącznie z określeniem stawki VAT.
Mieszkam na wsi i kupuję żywność od sąsiadów nie tylko z mojej wioski. To co wyprodukuję w gospodarstwie sprzedaje sąsiadą którzy tego potrzebują oraz ludzią z innych wsi jak i miast. Sprzedaje taką samą żywność mojej rodzinie. Karmie nią swoje dzieci jak i spożywam ją sam. Przecież w Polsce mamy szereg inspekcji które codziennie wykonuje kontrole w: sklepach, rynkach hurtowch, centrach dystrybucyjnych, bazarach, gospodarstwach rolnych i ich polach ilość wykrytych nieprawidłowości z winy rolnika jest bliska zera. Podaj dowód że jest inaczej jeśli nie to w jakim celu posądzasz rolników o nieuczciwość?

Morfeusz, 2017-12-03 12:48:52

@Morfeusz
Oficjalne statystyki przygotowane na podstawie danych pozyskanych od polskiego chłopstwa na podstawie "szczerych" wywiadów. Wiesz ile to jest warte? Nie dziwiło cię nigdy to że ludzie na wsi nic od siebie nawzajem nie kupują? Jak myślisz z czego to wynika? I jeszcze jedno co to znaczy " zurzycie" oraz "rolniką"?

Montezuma, 2017-12-03 00:22:56

Żaden mit sama prawda.
Oficjalne statystki mówią że w polsce zużywa się 4 krotnie mniej pestycydów (czytaj ilości substancji aktywnie czynnej) na każdy hektar gleby niż średnio niż na zachodzi - podaj źródło statystyki - moje to EUROSTAT. Pamiętaje że jeden l/kg pestycydu zawiera zazwyczaj 1-50% sub. aktywnie czynnej.
Jeśli chodzi o nawozy to jest to 50% mniej w Polsce ale w stosunku do holandi belgi czy okalających je rejonó francji i niemiec to ponad dwukrotnie mniej.
Nigdy dotąd nie spotkałem informacji o zurzyciu antybiotyków - w przeliczeniu na co niby to miało by być? 1 kure, świnie krowe, DJP czy może człowieka?
Ostatnia afera z fiprofenem w jajach praktycznie nie dotyczy producentó z Polski.
Wszystkie czeskie zarzuty dotyczą elementów wprowadzonych do żywności przez zakłady przetwórce a nie rolników tak jak np. z solą wypadową, kto może do mięsa wołowego dokłądać koninę, kto decyduje o tym co jest napisane na etykiecie i kto ją nakleja na żywność - napewno nie rolnicy. Właśnie do etykiet czesi mają największe zastrzeżenia.
Mamy doskonały przykłąd jak silne jest lobby przetwórcze w rolniczej sprzedaży detalicznej. Okazuje się że rolnik już może produkować nie tylko na własne potrzeby ale i sprzedawać te produkty konsumentą - jednak rolniką nie wolno sprzedać towaru do hurtowni, marketó, restauraci. Widać doskonale że bezpieczeństwo żywnosciowe na etapie przetwórstwa w gosp rol jest zachowane. Niebezpieczne jest jednak możliwość dystrybucji takiej żywności

Morfeusz, 2017-12-01 11:03:08

mit polska zdrowa zywność? a jej badanie to mozna miedzy bajki włozyć? mało było afer w Polsce?Czesi juz wiedzą jaka ona jest wiadomo ile w Polsce stosuje sie nawozów i chemii oraz antybiotyków mówia o tym oficjalne statystyki-tyle co na zachodzie i w USA

Polak-katolik, 2017-12-01 07:39:32

Żywność zarówno leczy jak i truje. Niemiecki koncern BAYER produkuje śrobki ochrony oroślin jak i leki dwa w jednym. Przy dzisiejszej organizacji przetwórsta jak i dystrybucji żywności można wybrane społeczeństwa swobodnie podtruwać, przy okazji cały sektor służby zdrowia ; głównie onkolodzy, garmaceytyka może dobrze na tym zarobić i po co komu teraz WOJNA, obozy przecież ludzie się sami pochowają. Tak jak kolega pisze poniżej ok 90% chemii do żywności wprowadza się na etapie przetwórstwa, choć i same metody wytwarzania u rolnika nie są bez znaczenia.

Rolnik z podkarpackiego😂😂😂, 2017-12-01 01:54:26

A świstak siedział i zawijał w te sreberka.
Czy naprawdę myślisz że rośliny wytrzymały by wyższe dawki pestycydów gdzie w sezonie stosuje się do 4 l/ha pestycydu, co w rzeczywistości daje niecały 1 kg/ha substancji aktywnej. Z tego hektara jest kilka ton zboża. Gdyby te substancje nie były stosowane to była by to produkcja ekologiczna i musiał byś zapłacić kilkukrotnie więcej za niby to samo.
Żywność jest badana i o ile pozostałości mieszczą się w normie to wszystko OK.
Jak świnia lub krowa została by czymś nafaszerowana to przecież by zdechła, nie ma opcji że zwierzak wytrzyma a później człowiek po zjedzeniu tego zwierzaka padnie. Jest jedno miejsce gdzie można dodawać szereg substancji - jest to przemysł przetwórczy. Rolnik nawet jakby mógł to nie jest w stanie bo organizm roślinny czy zwierzęcy by tego nie wytrzymał. Zastanów się jakim cudem z 1 kg mięsa powstaje 3 kg szynki. Jak może powstać chleb bez mąki, ile masz różnego E-coś tam na etykiecie. Zapraszam na targi rolnicze gdzie można kupić swojską wiejską żywność - tylko czy stać Cię na nią. Rolnicy wiedzą jak wyprodukować nie tylko żywność która mieści się w normach (bo ta ma być tania) wiedzą też jak wyprodukować produkty o wyższej wartości biologicznej - tylko po co mają to robić skoro produkcja taka jest bardziej kosztowan a nikt nie chce za to zapłacić.Choć trochę wyjątków jest i chwała za to że choć garstka znalazła swoją niszę.

Morfeusz, 2017-12-01 00:29:53

Jest podwójna jakość inna żywność jest na stole rolnika a inna sprzedawana do miasta dziś w agrobiznesie expert z laboratorium mówił ile pozostałości po pescytydach jest w żywności

Miasto, 2017-11-30 19:51:41



BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

jarki

Co kurna jest w tym roku z tymi cenami ?

jarki

No tak pierwsze to jaki masz zasoby paszowe bo kupować paszę to pomyłka