Menu

Nie wszystkie pasze dla świń

Niektóre komponenty paszowe użyte w nadmiarze mogą pogorszyć wyniki tuczu. Dlatego trzeba uważać, aby nie przesadzić z ich udziałem w paszy.

Nie wszystkie pasze dla świń Nie wszystkie pasze dla świń
Pasza, w której znajdują się różne komponenty może charakteryzować się mniejszą, bądź większą strawnością. Dodatkowo różne składniki paszy mają różną wartością biologiczną białka. Na tej podstawie określono dla nich pewne ograniczenia dotyczące udziału w paszy dla tuczników, które nie pogorszą wyników tuczu naszych zwierząt.

- Szacowanie strawności składników organicznych jest wyrażone wzorem, w którym jest zawarte nic innego jak włókno. Generalnie, poziom włókna w mieszankach dla tuczników przyjmuje się za optymalny na poziomie 3-3,5 proc. W normach polskich było prezentowane, że może sięgać nawet do 5 proc. w paszy. Jednak jeśli jego udział jest większy to musimy liczyć się z tym, że będzie nieco niższa strawność paszy, czyli gorsze jej wykorzystanie – tłumaczył podczas konferencji Farmera, „Przez innowacyjność do sukcesu” dr Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach.

Najwyższa strawność przekraczającą 95 proc. mają: produkty mleczne, melasa, oleje roślinne. Pszenica pszenżyto, kukurydza, żyto, groch, białko ziemniaka, to jest strawność na poziomie 90-94 proc. Dalej mamy śruty sojowe, mączki rybne, CCM (z włóknem<4 proc.) - ta strawność jest na poziomie 85-89 proc. Jęczmień ze względu na większy poziom włókna, wytłoki suszone, łubin – to są strawności od 80 do 84 proc. Produkty rzepakowe w tym ziarno, śruta poekstrakcyjna, makuch rzepakowy - tutaj strawności są jeszcze niższe, bo 75-79 proc. Owies ma najniższą strawność spośród zbóż, 70-74 proc. Kiszonki z liści buraczanych, z kukurydzy 61-64 proc.

Jeżeli chodzi o wartość biologiczną białka, to w tym zestawieniu najbardziej wartościowe jest mleko krowie, mleko suszone, mączka rybna, śruta sojowa, która jest poddana termicznej obróbce, drożdże paszowe, ziemniaki, a  stosunkowo niską wartość białka ma groch, kukurydza, jęczmień, surowe nasiona soi, otręby pszenne – tam biologiczna wartość białka, w tych komponentach paszowych jest stosunkowo niska.

- Na podstawie tej strawności i wartości biologicznej białka, dla trzody zostały opracowane pewne ograniczenia udziału wybranych komponentów w żywieniu świń. Skupiając się tutaj na tucznikach w przedziale poniżej 40 kg i powyżej 40 kg masy ciała. Zostały ustalone maksymalne udziały poszczególnych pasz, które jeszcze nie powodują drastycznego pogorszenia wyników produkcyjnych, czyli obniżenia przyrostów dziennych i pogorszenia wykorzystania paszy. Bo należy pamiętać, że nie wszystkie pasze są dedykowane dla świń, które powinny szybko rosnąć i dobrze wykorzystywać składniki pokarmowe – wyjaśniał dr Kamyczek.

Poniżej przedstawiamy ograniczenia udziału poszczególnych komponentów paszowych w mieszankach dla rosnących świń.