Menu

Strączkowe nie zastąpią soi w żywieniu bydła

Żywienie krów o wysokiej wydajności mlecznej nie jest łatwą sprawą. Podczas spotkań rolników z Farmerem, przy okazji konferencji "Przez innowacyjność do sukcesu" producenci często pytają, czy białko z soi można zastąpić białkiem z roślin strączkowych w żywieniu krów?

Strączkowe nie zastąpią soi w żywieniu bydła Strączkowe nie zastąpią soi w żywieniu bydła
Odpowiedź została ujęta w tytule tej informacji.

Soja jest paszą, która nie posiada substytutu. Bydła o wysokiej wydajności mlecznej nie można żywić strączkowymi.

O tym, że soja jest niezastąpiona decyduje kilka bardzo ważnych czynników.

- Soja ma bardzo korzystny skład aminokwasowy - mówi dr Marcin Gołębiewski z SGGW.

Dr Gołębiewski podkreśla, że forma białka i tempo jego rozkładu w przewodzie pokarmowym u krowy, czyni soję niezastąpioną.

Soja jest trawiona w jelicie, natomiast inne białko pochodzenia roślinnego w dużej części jest rozkładane w przedżołądkach.

Producenci mleka z dr Gołębiewskim i Farmer będą mogli się spotkać na konferencji w Szepietowie 28 lutego br. w ODR.