W strategii UE na lata 2012-2015 odnośnie dobrostanu zwierząt, jednym z zadań które założyła sobie Komisja Europejska jest studium na temat potrzeby informowania konsumentów o tym, czy mięso które kupują pochodzi od zwierząt ubitych bez ogłuszania. Informacja taka znajdowałaby się na etykietach.

Podczas ostatniej Rady Ministrów Rolnictwa UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa, do sprawy wróciła delegacja holenderska. Przypomniała, że w 2012 roku również Parlament przyjął uchwałę, w której wzywa Komisję do przyspieszenia wykonania takiej oceny.

- Uważamy, że konieczne jest dokładne informowanie konsumentów o produktach, które nabywają. To dotyczy także większej przejrzystości o stosowanej metodzie uboju. Holandia wzywa Komisję do przyspieszenia wykonania oceny, aby odpowiednie propozycje odnośnie tej kwestii zostały przedstawione tak szybko, jak jest to możliwe i mogły być wprowadzone na poziomie europejskim - postulowała delegacja holenderska.

Wniosek delegacji z Holandii poparła Szwecja. Z kolei Hiszpania podkreśliła potrzebę oceny dodatkowych kosztów, jakie musieliby ponieść producenci.

Unijny komisarz ds. zdrowia Tonio Borg poinformował, że publikacja gotowa będzie w kwietniu przyszłego roku. Wtedy KE rozważy, czy dalsze działania w tej sprawie są konieczne.