Jak przypomniał, w roku 2011 produkcja chmielu wzrosła o 30 proc., co pozwoliło zebrać 2426 ton. Nie spowodowało to niestety poprawy sytuacji chmielarzy, gdyż nie mogą sprzedać zbiorów.

- Mimo nieznacznego wzrostu produkcji sytuacja plantatorów pogorszyła się – stwierdził poseł. - W sposób szczególny widoczne jest to na Lubelszczyźnie – centrum uprawy chmielu w Polsce (ok. 90 proc. plantacji). Choć surowiec jest doskonałej jakości, to rolnicy nie mogli sprzedać dużej części chmielu ze zbiorów z 2011 r. Proponowana cena w punktach skupu surowca nie gwarantowała zwrotu kosztów produkcji. Cena kontraktowa wynosiła ok. 12 zł za 1 kg szyszek. Na wolnym rynku punkty skupu proponowały jednak zdecydowanie niższą cenę, 2–6 zł za kg.

Wszystko to pogorszyło sytuację producentów do tego stopnia, że likwidują plantacje, co może doprowadzić do zaniechania produkcji chmielu w Polsce.

- Jeśli nie będzie pomocy rządu, rolnicy będą musieli rezygnować z prowadzenia plantacji. Już w 2010 r. powierzchnia upraw zmniejszyła się o 300 ha, a w 2011 r. – o kolejne 220,6 ha, co stanowi redukcję areału w stosunku do roku 2010 o 12 proc. Dalsza likwidacja plantacji może grozić bezpowrotną utratą produkcji tego surowca w naszym kraju.

Zdaniem posła, taką sytuację spowodowała prywatyzacja browarów.

- Większość zakładów została sprywatyzowana przy udziale kapitału zagranicznego i to od właścicieli browarów zależy, jakie będzie źródło pochodzenia surowca, a ponieważ nie są zainteresowani zakupem polskiego surowca, plantatorzy mają coraz większy problem z jego zbyciem mimo tendencji wzrostowej produkcji. Nastąpiło drastyczne załamanie rynku chmielarskiego w Polsce. Krajowe podmioty skupowo-przetwórcze nie mogą sprzedać browarom części wcześniej przez nie zamówionych produktów, ponieważ wiele browarów zakupiło surowiec chmielowy za granicą, co powoduje ograniczenie skupu chmielu.

Poseł uznał, że te potrzebne jest podjęcie działań zapobiegawczych w tej trudnej sytuacji.

- Konieczne są: ustabilizowanie rynku chmielarskiego w kraju i poprawa opłacalności produkcji umożliwiająca godną egzystencję rolników i ich rodzin, dążenie do wprowadzenia skutecznych i honorowanych przez wszystkie strony rozwiązań systemowych, które pozwoliłyby rozwiązać ten powtarzający się problem (wspólny dla plantatorów, podmiotów skupujących i przetwarzających chmiel oraz browarów system wieloletnich umów kontraktacyjnych), kreowanie polityki, która doprowadzi do oparcia produkcji piwa produkowanego w Polsce w znacznej części na krajowych surowcach, wsparcie działań mających na celu konsolidację sektorów chmielarskiego i piwowarskiego w Polsce, przeprowadzenie w tym celu rozmów z przedstawicielami browarów z udziałem plantatorów chmielu oraz przetwórców surowca, przygotowanie informacji dotyczącej struktury asortymentowej (ile chmielu, jakiej odmiany) w celu dostosowania upraw do potrzeb działających w Polsce browarów.